Velikonoční zázrak na floridském letišti

Miami (USA) - Událost jako z katastrofického filmu se stala během letu z Floridy do Jacksonu ve státě Mississippi. Duchapřítomný pasažér malého dopravního letounu tu dokázal hladce přistát poté, co pilot zkolaboval a zemřel. S mobilem přilepeným u ucha a s pomocí pokynů několika lidí na řídící věži dokázal téměř nemožné. Americká média mluví o velikonočním zázraku.

Dvoumotorový letoun King Air letěl zhruba dva a půl tisíce metrů nad zemí, když jeho pilot zkolaboval. Jeden z pasažérů ale nepropadl panice, vsoukal se do kabiny a zavolal kamarádovi, který shodou okolností pracuje na kontrolní věži. Ten obratem kontaktoval leteckého instruktora, který Dougu Whiteovi vysvětlil, v jakých polohách mají být spínače, co mají ukazovat přístroje a jak připravit letoun na přistání.

White už nějaké zkušenosti s létáním měl, nalétal ale jen něco málo přes sto hodin na malém jednomotorovém letounu. Přistát s daleko rychlejším dvoumotorovým strojem bez jakéhokoli tréninku je velice riskantní. Na palubě měl navíc manželku a dvě dcery, přesto prokázal ocelové nervy.