Dárcovská konference sehnala pro Pákistán pět miliard

Tokio - Pákistán dostane pomoc přes pět miliard dolarů. Dohodlo se na tom 27 účastníků dárcovské konference v Tokiu. Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí slíbil, že jeho země bude dál bojovat proti ozbrojencům z hnutí Taliban a teroristické sítě al-Káida. Spojené státy a Japonsko poskytnou Pákistánu na hospodářské reformy a boj proti terorismu každý miliardu dolarů, zbylou částku věnují Saúdská Arábie a Evropská unie. Finanční pomoc pro příští dva roky je větší, než se očekávalo. Podle závěrečné deklarace jde o civilní pomoc Pákistánu, který má strategický význam v boji proti terorismu.

„Je tady snaha pomoci Pákistánu. Ale obávám se, že svět si ještě plně neuvědomuje, jakému nebezpečí Pákistán čelí. Pokud prohrajeme, prohrajete i vy. Prohraje svět,“ řekl Zardárí. Ujistil, že je připraven bojovat s extremisty, a zdůraznil, že pumové atentáty jsou v jeho zemi každý třetí den. Řekl, že je připraven čelit této výzvě, i když v tomto boji „ztratil matku svého dítěte“. Manželka Zardárího, bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová, byla zavražděna sebevražedným atentátníkem v prosinci 2007.

Jednodenní konference se zúčastnili zástupci 27 států, mezi nimi USA, Číny a Saúdské Arábie, a 16 organizací. Zardárí přijel na konferenci s nadějí, že dostane šest miliard dolarů, ale účastnické země očekávaly, že suma se přiblíží ke čtyřem miliardám dolarů.

Pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí na dárcovské konferenci pro Pákistán v Tokiu
Zdroj: ČT24