WHO: Pandemie prasečí chřipky hrozí, není ale nevyhnutelná

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že virus prasečí chřipky se šíří vzduchem z člověka na člověka a už nejde zadržet. Uzavřít hranice proto prý nemá smysl. Státy se teď musí soustředit na zmírnění následků nákazy. Organizace už zvedla stupeň varování před pandemií prasečí chřipky na čtvrtý, to znamená významné riziko nárůstu. Nejvyšší je 6. stupeň, kterým se označuje celosvětová pandemie v plné síle. První případ onemocnění dnes hlásil Izrael a Nový Zéland.

WHO zvýšila hrozbu nákazy na čtvrtý stupeň. To znamená, že se virus ve zvýšené míře přenáší z člověka na člověka. Roste hrozba globální epidemie, ale neznamená to, že by byla nevyhnutelná.

„Pandemie sice může propuknout, zatím se to ale nestalo. Domníváme se, že jsme podnikli potřebné kroky,“ uvedl Keiji Fukuda, výkonný ředitel WHO pro zdravotní bezpečnost a životní prostředí. Jednotlivé země by se podle něho nyní měly soustředit na zmírnění dopadů nákazy a ochranu obyvatel.



První případ nákazy lékaři zaznamenali 13. března v jižním mexickém státě Oaxaca. V Mexiku úřady hlásí už 152 možných úmrtí na prasečí chřipku.   V současné době jsou v Mexiku asi čtyři stovky českých turistů, většina z nich je v letovisku Cancún, které zatím chřipka nezasáhla. Cestovní kanceláře jsou s Čechy v kontaktu, v případě zájmu vypraví letadlo, které je do Česka odveze dřív.

Nákazu dnes potvrdil Izrael a Nový Zéland

Nákazu potvrdily i Spojené státy, Kanada, Velká Británie a Španělsko. Dnes se přidal i Izrael a Nový Zéland. V Izraeli onemocněl prasečí chřipkou šestadvacetiletý muž, ten po návratu z Mexika strávil dva dny v karanténě v nemocnici ve městě Netanja. Na Novém Zélandu počet potvrzených nakažených není zatím jistý, agentury informují o třech, ale možná až o 11 případech.

Podezření na nemoc hlásí také několik zemí v Jižní Americe, Austrálie nebo Jižní Korea. U tří českých pacientů se onemocnění nepotvrdilo.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že vysílá do Mexika experty, aby zjistili, zda nová nemoc označovaná obecně jako prasečí chřipka je přímo spojena s prasaty. „V současné době se zdá, že k přenosu dochází výhradně z člověka na člověka. Zatím nemáme důkazy, že se nový typ chřipkového viru A/H1N1 mezi lidi přenesl přímo od prasat,“ uvedla FAO.




Odborníci už začali pracovat na vývoji očkovací látky proti viru A/H1N1, který v sobě kombinuje prasečí, ptačí a lidskou chřipku. První dávky vakcíny by mohly být hotové do 4 až 6 měsíců, dalších několik měsíců pak ale bude trvat vyrobit ji v dostatečném množství.

Obavy z možné pandemie se podepsaly už i na ekonomice. Klesají světové ceny ropy i akcie leteckých společností. Naopak rostou akcie farmaceutických firem. Několik zemí také omezilo dovoz vepřového, i když se konzumací masa podle odborníků nemoc nešíří.

Chat s Hanou Roháčovou

Ptejte se primářky infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové jaké jsou její reálné hrozby prasečí chřipky, jak se jí bránit i na vše, co s virovými onemocněními souvisí - ve středu od 10:30 on-line na webu ČT24.