Český výzkum „elixíru mládí“ platí Američané

Praha - Čeští vědci objevili látku zpomalující stárnutí. Moderní elixír mládí má název Pyratine 6. Rostlinná látka, která brzdí proces stárnutí pleti, se na pulty českých obchodů dostane do roka. Výzkum za miliony vědcům pomáhala platit soukromá americká společnost. Na oplátku nyní bude na českém vynálezu bohatnout. Spolupráce soukromé sféry a vědců je i v Česku stále častější.

„Pyratin je látka, která omezuje stárnutí pleti a také působí proti onemocnění kůže, jako je akné nebo růže,“ uvedl ředitel firmy Senetek Frank Massino.

Výzkum za miliony i následné patenty platí Američani. Ti také budou na prodeji nových přípravků vydělávat. Ani čeští vědci však nepřijdou zkrátka. „Díky vstupu Pyratinu 6 na trh firma začíná platit licenční poplatky, pravidelně čtvrtletně, takže věříme, že budeme mít i další příjmy,“ řekl vedoucí výzkumného týmu Miroslav Strnad.

Reportáž Michaly Hergetové a Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Celkově Akademie věd pracuje s pětimiliardovou dotací od státu a zhruba dvěma miliardami, které získává díky patentům, licencím a dotacím od soukromých firem. „Firmy, které v tuhle chvíli budou pokračovat ve výzkumu a ve spolupráci s vědci, tak podle mě budou po krizi podstatně silnější,“ míní Massino.

Neplatí to pouze ve zdravotnictví. Kupříkladu společnost Microsoft letos plánuje rekordní útraty za vývoj a podobně se na lepší časy připravují i automobilky, české IT společnosti nebo strojírenské firmy. Pozadu nezůstávají ani vlády. Například ve Finsku se rozhodli, že do vědy budou investovat ještě víc než před krizí, tedy 4 % HDP. Rozpočty zvyšují i Američani nebo Australané. Česká republika zatím zaostává. Letos jdou na vědu necelá 2 % HDP.