ON-LINE: Volby skončily, Evropa sčítá hlasy

Brusel - Ve 22 hodin se uzavřely poslední volební místnosti a volební komise v celé Evropě začaly počítat hlasy voličů. Čtyřdenní volby do Evropského parlamentu podle dosavadních odhadů provázela nižší účast než v roce 2004. V Česku se odhaduje účast na asi 25 procent, podobně je tomu i jinde v Evropě. Předběžné výsledky má Slovensko, kde zvítězil vládní Směr premiéra Roberta Fica, který získal přes 32 procent hlasů. Předběžná čísla už zná také Německo. Nejvíce - 38 procent - získala konzervativní CDU-CSU kancléřky Merkelové. A neoficiální výsledky už má i Rakousko, kde nejvíce hlasů dostala vládní lidová strana, i když si oproti minulým volbám pohoršila.

01:52 - Šance odpůrce Lisabonské smlouvy Declana Ganleyho na získání křesla v Evropském parlamentu se po sečtení hlasů v Irsku zmenšily. Ganley skončil čtvrtý ve volebním okrsku, který posílá do Bruselu tři europoslance. Žádný z kandidátů ale nezískal potřebný počet hlasů, aby postoupil do EP přímo, volební komise nyní přepočítá hlasy, aby určila, kteří tři kandidáti budou zvoleni.

01:22 - Dánská sociální demokracie se stala vítězem voleb, když podle konečných výsledků získala 21,5 procenta hlasů, a tedy čtyři mandáty v Evropském parlamentu.

00:38 - Xenofobní Britská národní strana (BNP) získala své první křeslo v Evropském parlamentu. 

00:32 - Nejnižší volební účast mají zřejmě Slováci. Podle posledních údajů přišlo vybrat své zákonodárce pouze 19,64 procenta Slováků. Volby zde vyhrál vládní Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta
Fica se ziskem 32,01 procent. Druhá skončila opoziční Slovenská
demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKÚ-DS) s 16,98
procenty.

00:25 - Ve Finsku vyhrála vládní Národní koaliční strana (KOK) s 23,2 procenty hlasů. Za skutečného vítěze ale tamní média označují nacionalistickou formaci Praví Finové, která získala 9,8 procenta hlasů a její lídr Timo Soini obdržel nejvíce preferenčních hlasů.

00:14 - Potvrzení vítězství konzervativců německé kancléřky Angely Merkelové (37,9 %) a historický debakl vládních sociálních demokratů SPD (20,8 %) v Německu. Rekordní zisky si připsala liberální Svobodná
demokratická strana FDP).

00:02 - První neoficiální výsledky v Polsku: V Polsku zřejmě vyhraje volby vládní liberální Občanská platforma, která zatím získala 45,3 procenta hlasů. Jako druhá skončila opoziční strana Právo a spravedlnost, které podle předběžných výsledků dalo hlas 29,5 procenta voličů. 

23:14 - Konečné výsledky na Kypru: Těsně zvítězilo opoziční pravicové Demokratické shromáždění DISY (35,6 %) nad Pokrokovou stranou pracujícího lidu AKEL (34,9 %) prezidenta Demetrise Christofiase. Obě strany obdrží po dvou mandátech. Zbývající dvě křesla si zajistily Demokratická strana (DIKO) a Hnutí sociálních demokratů (EDEK). 

22:56 - Eurovolby v Maďarsku vyhrál opoziční Svaz mladých demokratů - Maďarský občanský svaz (Fidesz-MPP), který obsadí 14 křesel. Krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) získalo v dnešních volbách do Evropského parlamentu tři křesla. Eurovolby potvrdily propad popularity vládních socialistů (MSZP), kteří budou mít napříště v EP jen čtyři zástupce. 

22:39 - Ve Španělsku zvítězila Španělská lidová strana, která získala 42 procent hlasů, respektive 23 křesel v EP. Vládní socialisté (PSOE) dosáhli na 39 procent hlasů a 21 křesel z celkem 50.

22:34 - Vítězem voleb v Nizozemsku je podle oficiálních výsledků křesťanskodemokratická CDA premiéra Jana Petera Balkenendeho. Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse se do europarlamentu dostala také.

22:30 - V Itálii zřejmě zvítězí konzervativní seskupení současného italského premiéra Silvia Berlusconiho Lid Svobody (PDL). První odhady ukazují na zisk 39 až 43 procent hlasů. Druhá by měla skončit opoziční Demokratická strana (PD) se ziskem kolem 30 procent. 

22:18 -  Krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) získalo v dnešních volbách do Evropského parlamentu tři křesla.

22:16 - Švédská Pirátská strana podporující bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her z internetu, se stala ve Švédsku největším překvapením voleb - získala 7,4 procenta hlasů a dostane se tak do EP.

21:38 - Slovensko už zveřejnilo předběžné odhady sčítání. Nejvíc křesel v Evropském parlamentu získal pravděpodobně Směr - sociální demokracie premiéra Roberta Fica. 

21:10 - V Německu dle odhadů zvítězila Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

20:50 - První odhady výsledků voleb do Evropského parlamentu ve Francii naznačují očekávané vítězství vládní pravice v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym. Odstup od druhých socialistů je zřejmě markantní a ve své podstatě znamená pro opoziční stranu drtivou porážku. Třetí místo urvalo hnutí Zelených, které hodně daleko za sebou zanechalo čtvrté centristy z MoDem.

20:48 - Podle prvních odhadů zvítězili v Rakousku lidovci, je to jejich první vítězství od roku 2002 v celostátních volbách. Nepotvrdily se tak obavy z úspěchu krajní pravice.

20:18 - Předběžné výsledky zná i Nizozemsko. Eurovolby přinesly překvapivě vysoký zisk krajněpravicové Strany pro svobodu Geerta Wilderse. Podle jednoho z povolebních průzkumů získala ve volbách do EP kolem 17 procent hlasů. 

Eurovolby v Rakousku
Zdroj: ČT24