Tepelný štít Discovery je v pořádku

Mys Canaveral (USA) - Pozemní řídicí středisko NASA informovalo posádku raketoplánu Discovery, který od pondělí kotví u Mezinárodní vesmírné stanice ISS, že tepelný štít lodi je v pořádku. Nebude tedy nutná důkladná inspekce, která byla plánována na středu. Sedmičlenná posádka již otevřela poklop pro přístup do víceúčelového logistického modulu Leonardo, z něhož bude několik dní přepravovat na ISS 7,5 tuny zásob včetně výzkumného materiálu, nových ubikací pro posádku vesmírné stanice, laboratorního mrazáku či šlapadla Colbert.

Discovery se svou posádkou u ISS stráví devět dní. Během této doby astronauti třikrát vystoupí do kosmického prostoru. První pracovní směna vně orbitálního komplexu začne dnes před půlnocí SELČ. 

Raketoplán na stanici dopravil kromě jiného šest myší, na nichž se bude testovat vliv stavu beztíže na lámavost kostí, jež trápí astronauty. Hlodavci se na Zemi mají vrátit v listopadu s příští misí raketoplánu Atlantis.

Raketoplán Discovery z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral na Floridě odstartoval v sobotu. Podařilo se to napotřetí, předcházející starty NASA odložil kvůli nepříznivému počasí a technickým problémům.