Jones: O budoucnosti protiraketového štítu jsme ještě nerozhodli

Washington - Spojené státy údajně ještě nerozhodly o budoucnosti protiraketového štítu v Evropě. Polské představitele o tom ujistil šéf Národní bezpečnostní rady USA James Jones na úterním pietním shromáždění k 70. výročí začátku 2. světové války v Gdaňsku. Washington podle něj bude Polsko o každé případné změně včas informovat. Polská média v poslední době zveřejnila zprávy, že USA s radarem a antiraketami v České republice a Polsku už nepočítají.

Podle nedávné zprávy polského deníku Gazeta Wyborcza USA údajně zkoumají alternativy k umístění štítu ve střední Evropě z finančních i politických důvodů, mimo jiné i kvůli Rusku, které případnou instalaci protiraketového systému považuje za přímé ohrožení své bezpečnosti. Bílý dům si údajně přeje spíš instalovat antirakety na lodích a na základnách v Izraeli a v Turecku nebo na Balkáně než v Polsku. O zvažovaných alternativách k umístění protiraketového štítu ve střední Evropě psal i americký list The New York Times.

Americká diplomacie to však popřela. Podle prohlášení Bílého domu vyjádřil Jones „pevnou a neochvějnou oddanost Spojených států vůči bezpečnosti a obraně Polska“.