'Angie' Merkelová rozzlobila Rolling Stones

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová naštvala kapelu Rolling Stones. Vypůjčila si od nich totiž písničku Angie, se kterou teď v rámci předvolební kampaně objíždí Německo. Legendární skupina se ale ohradila, že se jich politička nedovolila. Tým německé kancléřky se hájí, že dostal povolení využít tuto píseň od Německé hudební agentury pro distribuci práv - Gema. I nadále se tak zřejmě bude pětapadesátiletá Angie Merkelová během předvolebních mítinků vlnit v rytmu tohoto songu.

Angela Merkelová v současnosti přesvědčuje Němce, aby ji na konci září znovu zvolili za kancléřku. Na předvolebních mítincích si chce voliče naklonit i chytlavou melodií písně Angie kapely Rolling Stones. Ta zaznívá vždy na konci setkání s voliči. 

Legendární rocková kapela se ale proti tomu ohradila. Jejich agent vyjádřil znepokojení nad tím, že se nikdo z křesťanských demokratů skupiny nezeptal, zda mohou píseň využít v předvolební kampani. „Nevydali jsme žádné povolení,“ zlobil se agent. „Jsme překvapeni, že se kapely nikdo nezeptal,“ uvedla také mluvčí Rolling Stones. 

Video: Píseň Angie od Rolling Stones (Zdroj: YouTube)

Tým Angely Merkelové se ale brání, prý dostal povolení hrát Angie od německé agentury pro distribuci práv. „Budeme dál hrát tu píseň,“ uvedl mluvčí strany. „Celý ten sound je podle mě dobrý,“ zhodnotila kancléřka vyznění písně, která se jí prý velmi líbí. 

Samotné Merkelové se v Německu přezdívá Angie. Politička na svých mítincích dokonce nabízí svým fanouškům trička a plakáty, na nichž je napsána tato přezdívka. 

Angela Merkelová:

„Mám velmi ráda 'Stouny' a Beatles. Trošku jsem zamrzla ve svém mládí.“

Dřív prý kancléřka muziku nejen poslouchala, ale také si ráda zatancovala. Parket brázdila hlavně za dob studií a v časech socialismu, kdy jako fyzička pracovala v Akademii věd někdejší Německé demokratické republiky. „Dneska jsem mnohem zdrženlivější. Hned člověka totiž někdo fotí. Taky se hned kouká na to, s kým člověk tancuje. Takže už nejsem taková tanečnice,“ posteskla si politička.

Steinmeier vzkázal Merkelové: Promenádovat se na červených kobercích nestačí

Do Merkelové se dnes kromě Rolling Stones pustil ještě její největší rival v boji o kancléřské křeslo, sociální demokrat Frank-Walter Steinmeier. Ten se snaží prosadit se u voličů agresivní kampaní založenou především na osobnostním střetu. Obviňuje Angelu Merkelovou z nekonkrétnosti a pasivity. „Od paní Merkelové bohužel není slyšet nic konkrétního. Jenom se promenádovat po červených kobercích na věky nestačí,“ prohlásil kancléř v rozhovorech pro německá média. 

Steinmeier si samozřejmě při té příležitosti přihřál polívčičku, když připomněl, že on ve svém „Plánu pro Německo“ navrhuje hned několik konkrétních změn. Chce bojovat s nezaměstnaností vytvořením čtyř milionů nových pracovních míst, chce do budoucna také vsadit na zelené technologie. 

Angela Merkelová přezdívaná také „teflonová lady“ se ovšem zatím nenechala osobními útoky vyprovokovat. Už koncem srpna v televizní stanici ZDF odmítla komentovat případné chyby Steinmeiera v předvolební kampani. „Nejsem tu proto, abych vyjmenovávala omyly svého soupeře a vicekancléře,“ řekla.