Kubánci mají utrum s gratis obědy

Havana - Kubánská vláda chce zavřít státní jídelny, v nichž se mohli lidé zadarmo v poledne najíst. Místo toho budou zaměstnaní dostávat příspěvky odpovídající 12 korunám a obědy si budou kupovat. Na zkoušku byly jídelny zrušeny na čtyřech ministerstvech, a jestliže se experiment osvědčí, stihne stejný osud 24 700 podobných vývařoven v zemi.

Stát denně vydá 3,5 milionu obědů. Vláda tvrdí, že ji to ročně stojí 350 milionů dolarů (šest miliard korun) a že si to v době celosvětové krize dále nemůže dovolit. Vláda doufá, že zavřením jídelen nejen sníží své výdaje, ale že také učiní přítrž krádežím dovážených potravin. Odhaduje, že pětina importu určeného pro vaření státních obědů končí v soukromých domácnostech, nebo je znovu prodána.

Prezident Raúl Castro už v srpnu avizoval, že se stát chystá omezit některé projekty, jež „považuje za neúčinné anebo v horším případě za opatření, díky nimž někteří lidé nabývají pocitu, že nemusejí pracovat“. Podle agentury Reuters jsou krádeže na pracovišti na Kubě běžné a obyvatelstvo je chápe spíš jako přilepšení k ubohým mzdám. Ty v průměru nedosahují ani 20 dolarů (350 korun) za měsíc. Kuba dováží 70 procent potravin, jež potřebuje.