Americké velení chce v Afghánistánu víc vojáků, Obama váhá

Washington – Nedělní boje na pákistánsko-afghánské hranici, při nichž zemřelo osm amerických vojáků, zasáhly do debaty amerického velení o posílení jednotek v Afghánistánu. Velitelé chtějí navýšit počty vojáků na 100 000 místo současných 68 000. Prezident Obama rozvažuje, posily by mohly přinést úspěch, ale také mnohem větší ztráty.

Krvavá afghánská přestřelka má dohru tisíce kilometrů daleko. Zasáhla do jednoho z nejdůležitějších rozhodnutí Obamovy vlády. Prezident ví, že v Afghánistánu hraje o bezpečnost západního světa. Obamův tým se pře o to, jestli do země poslat další desetitisíce lidí, nebo naopak vojenskou misi zásadně omezit.

Obě varianty mají historickou obdobu - Vietnam a Irák. Ve Vietnamu statisícové posily znamenaly jen vyšší ztráty a prohra neměla větší dopad na celosvětové dění. V Iráku posílení zafungovalo.

Petraeus uspěl v Iráku, stejný postup prosazuje pro Afghánistán

„Al-Káida a Taliban už v Afghánistánu jednu supervelmoc porazily. Kdyby porazily druhou, znamenalo by to pro ně obrovské posílení, víc rekrutů, peněz i prostředků na terorismus,“ zdůrazňuje ministr obrany USA Robert Gates.

Před třemi roky Amerika řešila podobný problém. Irák byl na pokraji občanské války, země byla v chaosu, ovládali ji teroristi a náboženské milice. Velitel jednotek v Iráku David Petraeus tehdy ale přesvědčil nadřízené, že je nutné americké vojáky poslat mezi Iráčany a navýšit jejich počet.

„Byla to ale hlavně otázka jejich nasazení. Hlavním bitevním polem jsou obyvatelé. Musíte zajistit bezpečnost, přesvědčit je, že jsme lepší než teroristi a že je před nimi ochráníme,“ vysvětluje strategii Petraeus. Poslal vojáky do ulic, kde půl roku tvrdě bojovali, pak se ale situace začala prudce zlepšovat. Dneska má na starosti celý Blízký východ a jeho taktiku zkoušejí velitelé i v Afghánistánu. Chtějí na to ale víc vojáků.

„Je to těžké, ale ne beznadějné. Není tu místo pro optimismus, musím být realista. A realita je taková, že situace se v nejbližší době nezlepší. Naopak - když jdete do útoku, musíte počítat s vyššími ztrátami,“ upozorňuje americký generál.

Obamovo rozhodnutí

Prezident Obama dobře ví, že bojové ztráty přinášejí i ztráty politických bodů. Ví taky, že se nemůže spoléhat na slabou a zkorumpovanou afghánskou vládu ani čekat posily od spojenců. Z Afghánistánu se stala Obamova válka. Jen jeho rozhodnutí z ní udělá buď druhý Irák, nebo druhý Vietnam.