Íránský duchovní Karrúbí čelí obvinění za pomluvu

Teherán – Íránské úřady zahájily trestní stíhání proreformního klerika a poraženého prezidentského kandidáta Mahdího Karrúbího. Kvůli veřejným prohlášením, v nichž tvrdil, že zadržení účastníci opozičních povolebních protestů byli ve vězení týráni, mu hrozí žaloba za pomluvu. Úřad prokurátora v Teheránu už prý obdržel podklady a měl by rozhodnout, zda Karrúbí půjde před zvláštní soud pro duchovenstvo.

Ve sporných červnových prezidentských volbách zvítězil podle oficiálních výsledků dosavadní držitel úřadu Mahmúd Ahmadínežád. Karrúbí stejně jako další neúspěšní kandidáti odmítá vyhlášené výsledky uznat a nehodlá uznávat ani Ahmadínežádem sestavenou vládu.

Po vyhlášení výsledků, které opozice označila za zmanipulované, propukly v Íránu mohutné protestní demonstrace, proti nimž vláda zakročila policejní silou. Íránské úřady oficiálně přiznaly zatčení 4000 osob a 30 mrtvých při největším projevu občanské nespokojenosti od islámské revoluce v roce 1979.

Karrúbí si v srpnu rozhněval úřady tvrzením, že někteří ze zatčených účastníků protestů byli ve věznicích mučeni a znásilňováni. Vyprovokoval tak policejní zásah proti svému úřadu, který teheránský prokurátor nechal počátkem září zavřít a zabavit nalezené dokumenty, počítače a filmy.