Muzeum A. Schwarzeneggera: recept na plněnou kedlubnu i Terminátor

Štýrský Hradec - Dvoutisícové městečko Thal u rakouského Štýrského Hradce získá brzy novou atrakci. V rodném domě nejslavnějšího zdejšího rodáka Arnolda Schwarzeneggera bude otevřeno jeho muzeum. Návštěvníci v něm uvidí, jak někdejší hvězda hollywoodských akčních filmů a dnešní kalifornský guvernér v dětství žil a jaká byla jeho cesta ke slávě. Slavnostní otevření se mělo původně odehrát 18. června. Kvůli Schwarzeneggerovi, který nechce na otevření chybět, se ale termín posunul na červenec, nejpozději na srpen.

Muzeum vzniká v domě číslo 145, v němž Schwarzenegger do 18 let žil s rodiči a bratrem, než odešel do světa. Za projektem stojí bývalý Arnoldův spolužák Peter Urdl, který s pozdějším představitelem Terminátora seděl v jedné lavici. Nyní šéfuje společnosti Arnie's Life, která expozici chystá. Peníze poskytl velký Schwarzeneggerův fanoušek, podnikatel Christian Baha.

Malý Arnold se doma bál

Dvoupatrová budova se žlutou fasádou je stará asi 200 let. Prošla důkladnou rekonstrukcí. Provozovatelé muzea ji upravili přesně podle Schwarzeneggerových vzpomínek. Na ně se spolehli i při výběru zařízení, fotografie vnitřku domu totiž neexistují. Na fasádě se už skví červený štít s nápisem „rodný dům Arnolda Schwarzeneggera“. Kreslený portrét kalifornského guvernéra přivítá návštěvníky hned u schodiště. 

V minulosti tam na zdi bývaly lovecké výjevy. Dům totiž sloužíval jako hájovna. Obrazy lovců a zabitých zvířat naháněly malému Arnoldovi hrůzu. „V mých vzpomínkách to byl děsivý obraz. Můj bratr a já jsme se ho, kdykoliv jsme šli po schodech nahoru, hrozně báli. Na naše naléhání ho pak otec přetřel bílou barvou,“ zavzpomínal při loňské listopadové návštěvě svého bývalého domova. I když Urdl povolal restaurátora, aby malbu znovu pod nánosem objevil, zachránit se ji nepodařilo.

Arnoldovo muzeum bude jednou Arnoldovou vesničkou

Místnosti v domě by tak měly vypadat jako v době Schwarzeneggerova dětství. V kuchyni z 50. let minulého století nechybí kredenc, porcelánové cukřenky, lavory na mytí nádobí, vyšívané dečky na zdech či staré rádio. Návštěvníci si budou moci přečíst třeba i rukou psaný recept na plněné kedlubny.

Prokurista firmy Arnie's Life Helmut Gombocz uvedl, že on a jeho spolupracovníci týdny prolézali sklepy, půdy a bleší trhy, aby dali dohromady autentické předměty. Urdl dodal, že téměř vše pochází z Thalu. Místní se prý do projektu s nadšením zapojili. Řadu dalších exponátů poskytl sám Schwarzenegger. V domě by neměla chybět ani figurína Terminátora.

Zařízení rodného domu by měl být ale jen začátek. Kolem objektu by postupně měla podle plánů vyrůst „Arnoldova vesnička“ s restaurací, kinem, obchodem se suvenýry a dalšími výstavními plochami o rozloze přes 1 000 metrů čtverečních. V nové muzejní budově organizátoři chtějí Schwarzeneggera představit jako „nejlepšího kulturistu všech dob“, jako filmovou hvězdu a jako uznávaného politika.

  • Muzeum Arnolda Schwarzeneggera zdroj: Společnost Arnie\'s Life http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1708/170729.jpg
  • Muzeum Arnolda Schwarzeneggera zdroj: Společnost Arnie\'s Life http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1708/170726.jpg
  • Rodný dům Arnolda Schwarzeneggera zdroj: Společnost Arnie\'s Life http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1708/170734.jpg