Izrael uvažuje o zmírnění blokády pásma Gazy

Jeruzalém – Izraelský stát zvažuje možnosti zmírnění blokády palestinského pásma Gazy, které ovládá radikální hnutí Hamas. Uvedl to dnes izraelský ministr sociálních věcí Jicchak Herzog, podle nějž je dosavadní politika Izraele kontraproduktivní. Herzog tak potvrdil prohlášení vyslance EU pro Blízký východ, bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, podle něhož se blokáda pásma Gazy uvolní během několika příštích dní.

„Je načase ukončit uzávěru pásma v její stávající podobě. Nemá pro Izrael žádnou cenu a z diplomatického hlediska nám velmi kazí dojem,“ prohlásil Herzog v izraelském rozhlase. Ministr konstatoval, že Izraelci informovali Blaira o svém úmyslu „povolit snazší průchod zboží“ do pásma. „V současné době pracujeme na technických detailech aktualizovaného plánu,“ oznámil. Žádný časový rámec pro revizi izraelské politiky však nestanovil.

Přesto se začíná mluvit o tom, že bude povoleno do Gazy dodávat různé výrobky, které byly dosud pro Palestince zapovězené. Jedná se tak zejména o potraviny, textil či zdravotní potřeby. Zatím se ale neuvažuje o dovážení stavebního materiálu. Izraelci se totiž obávají, že by byl použit ke stavbě vojenských bunkrů a tunelů, jimiž by mohl Hamas do Gazy pašovat zbraně.

Izraelský krok je v souladu s přáním Evropské unie, která požaduje, aby Izrael dovoz většiny zboží do pásma Gazy povolil. Zákaz by se měl omezit jen na několik položek, které by se ocitly na zvláštním seznamu. Ministři zahraničí Evropské unie se na tom shodli v pondělí v Lucemburku.

Izolovaná Gaza

Izrael přistoupil k blokádě Gazy, kde žije zhruba 1,5 milionu Palestinců, v roce 2006 v době, kdy radikální hnutí Hamas vyhrálo tamní volby. Blokádu izraelská vláda ještě výrazně přitvrdila poté, co Hamas pásmo totálně ovládl po střetech s konkurenčním Fatahem. EU, stejně jako USA, považuje Hamas za teroristickou organizaci.

Velitel izraelské kontrarozvědky Šin Bet Juval Diskin nicméně dnes varoval, že odstranění námořní blokády pásma Gazy by znamenalo pro židovský stát vážnou bezpečnostní hrozbu. Podle Diskina může Izrael bez větších rizik povolit přísun většího množství zboží přes Izraelem kontrolované hraniční přechody na pevnině, ukončení námořní blokády by ale umožnilo snazší průnik zbraní do Gazy. Palestinští extremisté v Gaze přitom již nyní disponují 5000 raketami, podotkl Diskin.

Mezinárodní tlak na Izrael ohledně odstranění, nebo alespoň zmírnění blokády pásma roste od útoku izraelské armády proti lodím aktivistů, kteří se pokusili 31. května blokádu prolomit ze Středozemního moře. Při incidentu přišlo o život devět aktivistů a několik dalších lidí, včetně izraelských vojáků, bylo zraněno. Na židovský stát kromě EU a Tony Blaira apeloval i Červený kříž či americký prezident Obama.