Polsko si volí nového prezidenta

Varšava – Polsko dnes čekají ostře sledované prezidentské volby. Volby hlavy státu se měly původně konat až letos na podzim, vše ale změnila dubnová letecká katastrofa u Smolenska na západě Ruska, při níž zahynul prezident Lech Kaczyński, bratr jednoho z hlavních prezidentských kandidátů Jaroslawa Kaczyńského. Poláci si mohou vybírat z deseti kandidátů, přičemž podle průzkumů veřejného mínění je favoritem voleb předseda Sejmu Bronislav Komorowski. Podle dalších průzkumů je nepravděpodobné, že by některý z prezidentských kandidátů získal nadpoloviční většinu platných hlasů a už v prvním kole porazil své protivníky. Zřejmě se proto 4. července bude konat druhé kolo voleb.

Volby polské hlavy státu se měly původně konat až letos na podzim, vše ale změnila dubnová letecká katastrofa u Smolenska na západě Ruska. 10. duben se tak zapsal do polské historie tragickou událostí, při níž zahynul prezident Lech Kaczyński spolu s desítkami osobností veřejného života. Prezidentské pravomoci tak přešly na předsedu dolní komory parlamentu Bronislawa Komorowského, který se rozhodl vypsat prezidentské volby na nejzazší možný termín.

Kandidátů na post polského prezidenta je deset. Největšími favority na prezidentské křeslo jsou předseda Sejmu Bronislaw Komorowski z vládní Občanské platformy Donalda Tuska a bratr zemřelého Lecha Kaczyńského Jaroslav - předseda pravicově populistické strany Právo a spravedlnost. Výsledky průzkumu ústavu GfK Polonia otištěné v pátečním vydání listu Rzeczpospolita hovořily o náskoku Komorowského, který by mohl získat 42procentní podporu, Kaczyńskému by svůj hlas dalo 31 procent lidí. Od páteční půlnoci až do dnešního večera platí zákaz politické agitace.

Komorowski liberální revoluci Polsku nepřinese

Polský prezidentský volební systém

Hlava státu je v Polsku volena podle novely zákona o volbách prezidenta, který byl v Sejmu schválen v září 1990. Samotný proces volby probíhá přímou volbou ve dvou kolech. V prvním kole je zvolen kandidát, který získá nadpoloviční většinu všech odevzdaných platných hlasů. Pokud žádný z kandidátů zvolen v prvním kole není, postupují dva nejúspěšnější kandidáti do kola druhého, ve kterém zvítězí kandidát s vyšším počtem hlasů.

I když se v případě vítězství konzervativního katolíka Komorowského Polsko liberální revoluce určitě nedočká, vidí v něm část voličů jedinou naději, jak zastavit Kaczyńského a síly katolického fundamentalismu, které za ním údajně stojí. „Část voličů středu a levého středu bude se skřípěním zubů hlasovat pro Komorowského, protože nemají alternativu,“ vysvětluje předseda nezávislého Institutu pro veřejné záležitosti Jaroslaw Kucharczyk.

V uplynulých týdnech se Komorowski snažil vystupovat jako nadstranický politik a sjednotitel traumatizovaného národa. „Chci činit pouze rozhodnutí, která jsou absolutně nezbytná a naléhavá,“ slíbil Komorowski občanům ve snaze vyhnout se možnému obvinění, že situaci zneužívá ve svůj prospěch. Projevená zdrženlivost však Komorowskému k vítězství ve volbách stačit nemusí. „Komorowski je prostě nudný,“ pojmenoval jednu z možných příčin tohoto trendu politolog Wojciech Jabloński.

Vítězství Komorowského by nepochybně bylo dobrou zprávou pro jeho stranického šéfa a premiéra Donalda Tuska. „Komorowski je tichý muž, není egocentrický nebo zvlášť ambiciózní,“ tvrdí europoslankyně a členka Občanské platformy Lena Kolarská-Bobińská. Je proto velmi nepravděpodobné, že by Komorowski kladl překážky Tuskovým plánům na omezení pravomocí hlavy státu.

Bronislaw Komorowski

Potomek šlechtického rodu Bronislaw Komorowski se narodil 4. června 1952 v městečku Oborniki Ślonskie nedaleko Vratislavi. Vystudoval historii ve Varšavě a v sedmdesátých letech se zapojil do činnosti protikomunistického hnutí. Mimo jiné spolupracoval s Výborem na obranu dělníků, Hnutím na obranu práv člověka a občana a v neposlední řadě s nezávislým odborovým hnutím Solidarita. Kvůli svým protirežimním aktivitám byl několikrát zatčen. Až do pádu komunismu pak přednášel historii v církevním semináři v Niepokalanówě.

V roce 1989 se Komorowski stal ředitelem kabinetu v Úřadu Rady ministrů a o rok později náměstkem ministra obrany. V roce 1991 byl zvolen poslancem dolní parlamentní komory - Sejmu - v níž zasedá dodnes.

V červnu 2000 si Komorowského do svého kabinetu vybral premiér Jerzy Buzek. V čele ministerstva obrany však setrval jen do voleb na podzimu následujícího roku. Před pěti lety byl zvolen místopředsedou Sejmu a od listopadu 2007 je jeho předsedou. 

Bronislaw Komorowski je ženatý, s manželkou Annou mají tři dospělé dcery a dva syny. K jeho zálibám patří turistika a jachting.

Umírněnějsí vystupování přináší Jaroslawu Kaczyńskému ovoce

Smrt bratra by mohla Jaroslawovi pomoci vzbudit u voličů sympatie a pocit, že právě on je jeho logickým následovníkem v čele země. Ale jen málokterý politik dokázal v posledních letech polarizovat polské veřejné mínění tak výrazně, jako právě Jaroslaw Kaczyński během svého premiérování. Pro část národa představuje skutečného patriota a zásadového konzervativního politika, který hodlá Polsko očistit od postkomunistických korupčních struktur. Jeho odpůrci mu naproti tomu vyčítají netolerantnost a tendenci zneužívat boj s korupcí k pacifikaci politických konkurentů.

Po dubnovém oznámení své kandidatury zvolil Jaroslaw Kaczyński viditelně umírněnější styl vystupování než normálně. To přináší své ovoce. Podle posledních průzkumů se mu podařilo stáhnout ztrátu na favorita voleb Komorowského a mohl by se tak opakovat scénář z minulých prezidentských voleb, v nichž Jaroslawův bratr Lech postoupil do druhého kola rovněž jako slabší z obou kandidátů a nakonec svého rivala Donalda Tuska porazil.

Jaroslaw Kaczyński

Jaroslav Kaczyński, narozený 18. června 1949, vystudoval práva v rodné Varšavě a od sedmdesátých let se podílel na činnosti polských protikomunistických uskupení. V roce 1989 se zúčastnil přelomových jednání u kulatého stolu a v prvních polosvobodných volbách byl zvolen do Senátu, který v roce 1991 vyměnil za dolní parlamentní komoru. Počátkem devadesátých let tak patřil i s bratrem Lechem k okruhu nejbližších spolupracovníků prezidenta Lecha Walesy. S ikonou polského protikomunistického hnutí se však zanedlouho rozešli ve zlém a Jaroslaw dokonce později tvrdil, že ho Walesa chtěl nechat zabít.

V roce 1997 byl Jaroslaw znovu zvolen poslancem a o čtyři roky později založil se svým bratrem sociálně-konzervativní stranu Právo a spravedlnost. Hlavní zásluhu na zviditelnění strany měl Lech, který byl v letech 2000 až 2001 ministrem spravedlnosti a posléze starostou Varšavy. Lech byl v říjnu 2005 zvolen hlavou státu a už jako prezident jmenoval v polovině následujícího roku Jaroslawa předsedou vlády.

V čele kabinetu Jaroslaw pobyl jen rok a čtyři měsíce. V listopadu 2007 ho vystřídal současný premiér Donald Tusk, jehož liberální Občanská platforma vyhrála předčasné volby. Jaroslaw Kaczyński se tak musel spokojit s rolí vůdce nejsilnější opoziční strany, kterým je dodnes.

Jaroslaw Kaczyński se nikdy neoženil a žije se svou těžce nemocnou matkou. K jeho zálibám patří chov domácích koček.