Za mřížemi je v zahraničí 623 Čechů, z toho 103 za drogy

Praha - Počet Čechů uvězněných v zahraničí se loni snížil, vzrostl ale počet těch, kteří byli zatčeni kvůli pašování drog. Podle ministerstva zahraničí bylo loni v cizině za mřížemi 623 Čechů, což je o 125 méně než o rok dříve. Za drogové delikty jich bylo odsouzeno 103 - hlavně v zemích Latinské Ameriky, ve Španělsku a Itálii. Předloni jich bylo 78.

Ke konci loňského roku bylo za drogové delikty nejvíce Čechů, celkem 19, ve věznicích v Peru. Následuje Španělsko s 15 Čechy za mřížemi a Itálie s deseti. Letos navíc registruje ministerstvo zahraničí dalších 14 nových případů zadržených Čechů v souvislosti s drogami:  Jde o devět mužů a pět žen. Ministerstvo zahraničí proto stále upozorňuje české turisty, aby v žádném případě nereagovali na žádosti neznámých lidí o doručení zavazadel či jiných zásilek zejména při cestách z Latinské Ameriky do Evropy.

Počet Čechů, které ve světě zadrží policie nebo jsou vězněni, v předchozích letech stoupal. Zatímco v roce 2005 to bylo 869 lidí, o rok později 999 a v roce 2007 už 1 093 Čechů. Tato čísla však vypovídají jen o počtu zadržených či vězněných, které eviduje české ministerstvo zahraničí. Statistika tak může být mnohem vyšší, protože ne o všech případech se čeští konzulové dozvědí. Podle odhadu MZV z roku 2004 může být skutečný počet i více než pětkrát vyšší.