Čeští policisté šikanují rakouské řidiče nad 60 let, stěžuje si ÖAMTC

Vídeň/Praha – Rakouský automotoklub si stěžuje, že čeští policisté ojediněle šikanují rakouské řidiče nad 60 let. Protiprávně prý po nich požadují potvrzení o jejich zdravotní způsobilosti, které musejí mít s sebou čeští šedesátníci a starší lidé za volantem. ÖAMTC to uvedl na svých stránkách. Zprávu nadepsal titulkem "Česko - řidičáková šikana". Čeští policisté však obvinění odmítají.

„V Česku požadují ojediněle a plně protiprávně policisté od rakouských řidičů a řidiček nad 60 let zdravotní potvrzení, které je od nedávna předepsáno pro české řidiče,“ uvedl ÖAMTC.

„Takové poznatky a ani stížnosti nemáme,“ řekla Veronika Benediktová z policejního prezidia s tím, že dopravní policisté mohou zdravotní potvrzení vyžadovat pouze po majitelích průkazů vydaných v ČR. Navíc hříšníky nemohou policisté pokutovat na místě, ale oznamují tento přestupek do správního řízení.

Pravidlo platí pouze pro Čechy, zdůrazňuje ÖAMTC

V článku ÖAMTC píše, že podle práva EU všechny v Rakousku vystavené řidičské průkazy platí v ČR i bez zdravotního osvědčení. „Již znění českého zákona hovoří proti uplatňování této úpravy vůči vlastníkům řidičského průkazu z jiné členské země Evropského hospodářského prostoru s bydlištěm v jiném členském státě. Ani právo EU nedovoluje požadovat takové zdravotní osvědčení od návštěvníků ČR,“ stojí ve sdělení pro policii. „Výtky kvůli nepředložení dokladu o zdravotní způsobilosti, který je předepsán pro obyvatele České republiky, nejsou právně obhajitelné!“ dodává rakouský automotoklub.

Řidiči a řidičky nad 60 let v Česku musí od července 2006 předložit při silniční kontrole doklad o své zdravotní způsobilosti, pokud je o to policista požádá. Pravidelnou lékařskou prohlídku musí podstoupit v 60, 65 a 68 letech. Poté ji musí absolvovat každé dva roky. Za špatné potvrzení hrozí pokuta od 5 000 do 10 000 korun a zákaz řízení na půl roku až na rok.