Svatoplukova socha zůstane na hradě, ale musí se osekat

Bratislava - Sporná jezdecká socha velkomoravského knížete Svatopluka zůstane na nádvoří Bratislavského hradu, její autor Ján Kulich ji ale musí na vlastní náklady upravit. Rozhodl o tom dnes předseda slovenského parlamentu Richard Sulík s tím, že to sochař musí udělat „co nejdříve“. Kulichovo dílo kritizovala část umělců i odborníci z řad historiků či archeologů; odborná komise pod vedením historičky Márie Zavacké před časem předložila šéfovi Národní rady několik návrhů - od přemístění sochy až po její vrácení autorovi. Opoziční Směr-SD, který instalaci bronzového objektu prosazoval, označil jeho případný přesun za protislovenský barbarský čin.

Ponechání bronzového monumentu v hradním areálu odborníci podmínili jeho přepracováním. Odstranit se má rovnoramenný dvojkříž na štítu, který připomíná znak Hlinkovy gardy z dob Slovenského státu, i kontroverzní spojení Svatopluk - král starých Slováků spolu s dalším textem na podstavci, který je „zavádějící, mystifikuje a neodpovídá stavu poznání současné historické vědy“.

„Věřím, že se podařilo odstranit důvody, které společnost polarizovaly,“ řekl Sulík a dodal, že jeho vlastní stanovisko ovlivnilo i riziko poškození monumentu či případné náklady na jeho odstranění z Čestného nádvoří.

Proti setrvání sochy v hradním areálu protestovaly dnes v sousedství Národní rady asi tři desítky umělců. Účastníci akce si přinesli červené transparenty odkazující na období socialismu, za jehož dvorního autora Kulicha považují. Umělci trvají na odstranění sochy z hradního areálu. Výtvarník Martin Piaček se zlobil, že navrhované úpravy sochu dodatečně zlegalizují.

Předseda slovenského parlamentu Richard Sulík (Svoboda a Solidarita):

„Jezdecká socha zůstane tam, kde je.“

Téměř osmimetrovou sochu Svatopluka na koni odhalila na barokním Čestném nádvoří Bratislavského hradu těsně před červnovými parlamentními volbami bývalá vláda Roberta Fica. Finance na sochu sbíralo občanské sdružení Svatopluk, které požádalo o vyhlášení čtyř celoslovenských sbírek; dosud jsou známy výtěžky dvou z nich v celkové výši 133 306 eur (3,3 milionu korun). Na odlití a vystavení sochy bylo podle dřívějších informací potřeba zhruba 270 000 eur (přes 6,5 milionu korun).