Obama se omluvil za pokusné testy na Guatemalcích, byli nakaženi syfilidou

Ciudad de Guatemala - Guatemalský prezident odsoudil šedesát let staré americké testy na guatemalských vězních a mentálně postižených jako „zločiny proti lidskosti“. Lékaři je ve 40. letech nechali záměrně nakazit od prostitutek kapavkou a syfilidou. Pak testovali, zda zabere tehdy nový penicilin. Prezident Barack Obama se za to omluvil a slíbil vyšetřování.

Američtí lékaři v letech 1946 až 1948 zkoušeli, zda tehdy nový lék penicilin může léčit i sexuálně přenosné choroby. Nechali proto guatemalské vězně mít sexuální styk s prostitutkami, které měly syfilis. Po nakažení vězňů na nich začali lék testovat. Americké ministryně zahraničí a zdravotnictví Hillary Clintonová a Kathleen Sebeliusová dnes tehdejší postup označily za „jednoznačně neetický“. „Přestože se události staly před více než 64 lety, jsme rozhořčeny, že se tak hanebný výzkum mohl konat pod zástěrkou veřejného zdraví,“ napsaly ministryně ve společném prohlášení. „Hluboce litujeme toho, co se stalo, a omlouváme se všem, které ty odporné výzkumné praktiky postihly,“ doplnily.

Informace o výzkumném programu letos zveřejnila Američanka Susan Reverbyová, která na ně narazila při své vědecké práci. Podle ní bylo úmyslně nakaženo syfilidou téměř 700 mužů a žen a podle všeho se nepodařilo všechny vyléčit. Colom dnes kvůli kauze Spojené státy ostře kritizoval. „To, co se v té době stalo, je zločin proti lidskosti a guatemalská vláda si vyhrazuje právo podat žalobu,“ prohlásil.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Hororový případ má souvislost s podobným skandálem, který pobouřil Ameriku v roce 1972. Tehdy novináři odhalili, že vládní zdravotnické instituce už 40 let zkoumají léčbu syfilidy na celkem zhruba čtyřech stovkách chudých Afroameričanů v Alabamě. Organizátoři těchto pokusů je sice úmyslně nenakazili, tajili jim ale diagnózu a léčili jen některé, u jiných ověřovali alternativní postupy a nechali chorobu postupovat. Pseudovědecké týmy v Alabamě i Guatemale byly zčásti složené ze stejných lidí.