Rubikova kostka nohama nebo virtuálně

Budapešť - V maďarské metropoli se koná čtvrté mistrovství Evropy ve skládání Rubikovy kostky. Sjeli se sem nadšenci z 28 zemí, šampionát zpestřila i budoucí virtuální verze kubické skládanky. Soutěže se účastní i držitel současného rekordu v rychloskládání klasické kostky Erik Akkersdijk. Barvy dokáže srovnat za pozoruhodných 7,08 vteřiny.

„Vypadá to nepředstavitelně, ale když cvičíte, tedy opravdu hodně cvičíte, najednou to jde,“ říká Akkersdijk. Kromě klasiky tentokrát rekordman předvedl i vpravdě vypečený kousek, když barevný hlavolam poskládal nohama. Jen rozložení kostky před započetím skládání je na mistrovské úrovni věda. Podle rakouského borce Sania Kasunovice existují na internetu programy speciálně určené k promíchávání barev, aby měl každý soutěžící podobné podmínky.

Šampionát ve skládání rubikovy kostky (zdroj: ČT24)

Rubikova kostka je mechanický hlavolam, který v roce 1974 vymyslel maďarský sochař a architekt Ernő Rubik. Světově proslula o 5 let později, kdy začala její mezinárodní distribuce. Od té doby skládání barevných políček lidi uchvátilo a kostky se vyrábí v mnoha variantách v milionových sériích. Dnes už ji někteří hráči skládají i virtuálně. Jedno ale zůstává stále stejné, a sice celkový počet možných kombinací - pro klasickou kostku přesahuje 43 trilionů.

  • Šampionát ve skládání rubikovy kostky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1994/199365.jpg
  • Rubikova kostka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1994/199366.jpg