Klaus na summitu EU-Asie proti globálnímu vládnutí

Brusel – Václav Klaus rozhodně není přívržencem globálního nadnárodního vládnutí, ale je pro mezinárodní spolupráci. Český prezident to dnes řekl novinářům před začátkem summitu víc než čtyř desítek zemí Evropské unie a Asie, na němž se bude hovořit i o možnostech lepší správy věcí veřejných. V projevu před státníky pak odmítl tezi, že ekonomickou krizi je možné vyřešit či se jí vyhnout v budoucnu větší regulací nebo zacílením na globální vládnutí světové ekonomice.

Klaus se v rozhovoru s českými novináři pozastavil i nad tím, jestli je vůbec třeba nějaké efektivnější vládnutí, kterému se bude věnovat i panel, v němž prezident vystoupí. Podobně jako dnes v Bruselu se vyjádřil nedávno v New Yorku, kde se účastnil Valného shromáždění OSN, na němž se jednalo o reformě OSN v globálním vládnutí.

"Samozřejmě každý ví, že já nejsem přívržencem globálního vládnutí. Já si myslím, že každá země si musí dát hlavně do pořádku své věci a nedá se to suplovat tím, že jim bude někdo shora nařizovat. (…) Nemyslím, že je třeba efektivnější vládnutí. Vládnutí už implikuje, že někdo to chce odkudsi organizovat. Já myslím, že substance toho mého přístupu je v tom, jak jsem si to vystoupení nazval; a to se jmenuje Global Governance or International Cooperation?, tedy Globální vládnutí nebo mezinárodní spolupráce?" řekl Klaus.

O potřebě reforem mezinárodních institucí se v poslední době hovoří hodně mimo jiné kvůli hospodářské krizi, která tvrdě dopadla na řadu zemí světa. Z různých stran se tak objevily myšlenky, zda by se neměly vytvořit nějaké globální struktury, které by měly větší pravomoci, než má třeba nyní OSN. Jde o to, aby taková fóra byla schopna rychleji a aktivněji reagovat na nečekané a naléhavé situace.

Klaus během návštěvy Bruselu také ostře kritizoval posilování finančního dohledu v EU. Na tom se po složitých debatách unie dohodla teprve nedávno. Novou podobu finančního dohledu v EU definitivně schválili 22. září europoslanci. Předtím jí daly zelenou členské země.

„To je podle mého názoru cesta k záhubě. A já to kritizuji úplně stejně, jako to kritizuje naše centrální banka. Tudy cesta nevede,“ řekl Klaus českým novinářům před začínajícím summitem.

Klaus: Ekonomickou krizi regulace nevyřeší

V projevu před státníky pak český prezident řekl, že nyní je běžné tvrdit, že nedávná ekonomická krize byla selháním trhů a že je možné ji vyřešit či se jí vyhnout v budoucnu tím, že bude méně trhu a více vlád. Klaus s tím ale nesouhlasí. Podle něj není možné se klamat tím, že je možné hospodářským cyklům a jejich dopadům předcházet větší regulací nebo zacílením na globální vládnutí světové ekonomice.

Klaus navíc zpochybňoval i to, že šlo o globální krizi. Je podle něj sice skutečností, že zasáhla řadu zemí, ale globální prý nebyla. Z toho plyne i to, že globální řešení této krize není koncepčně správnou cestou, uvedl prezident před lídry zemí, které představují více než polovinu světového hrubého domácího produktu a téměř 60 procent světové populace i globálního obchodu.

Podle něj je třeba odstraňovat bariéry mezi státy, zjednodušit rozvojovým zemím přístup na trhy v těch rozvinutých, ale i přijmout to, že díky regulaci nebudou ekonomiky otevřenější a spravedlivější.

Úterními tématy budou například klimatické změny nebo lidská práva

Ekonomika bude hlavním tématem i zítra, neboť účelem summitu je především posílení ekonomických vazeb mezi Evropou a Asií. Na programu by ale krom zahájení jednání o volném obchodu například s Thajskem nebo Malajsií měl být i boj s klimatickými změnami, který je prioritou Evropské unie. V neposlední řadě se očekává i debata o dodržování lidkých práv v některých asijkých zemích.