Manhattanský atentátník měl styky s britským islámským radikálem

Islámábád - Brit Abdul Džabbar, kterého v Pákistánu začátkem září zabily při leteckém útoku síly NATO, byl napojen na teroristu Faisala Šahzada - Američana pákistánského původu, který se v květnu neúspěšně pokusil o atentát na newyorském Times Square a včera za to dostal doživotní trest. Oznámily to pákistánské bezpečnostní služby. Džabbar měl údajně za úkol založit odnož Tálibánu ve Velké Británii a organizovat útoky v Evropě. Podstata propojení obou teroristů zatím není jasná.

„Byl napojen na Faisala Šahzada, povaha jejich vztahu ale není zatím jasná,“ informoval agenturu Reuters nejmenovaný zdroj z bezpečnostních sil. Podle nich Džabbar přicestoval do Pákistánu v roce 2009, absolvoval zde výcvik v táboře radikálů v provincii Severní Vazíristán. 

Džabbar v táboře přežil jeden z útoků bezpilotního letadla spojenců. Osudným se mu ale stal nálet na počátku září. „Nakonec byl zabit 8. září během útoku bezpilotního letounu blízko Miranšáhu,“ uvedl zdroj.  

Další zástupce pákistánských úřadů pak dodal, že Džabbar byl napojen na militantní skupinu Tahrík Tálibán, která je napojena také na al-Káidu.

Vydáno pod