Netanjahuovu podmínku Palestinci odmítli

Jeruzalém - Další pokus o dohodu na Blízkém východě ztroskotal. Izraelský premiér Netanjahu nabídl zmrazit další výstavbu v židovských osadách na Západním břehu Jordánu, ale jen za podmínky, že Palestinci uznají Izrael jako židovský stát. Palestinské vedení ale jeho návrh odmítlo. Desetiměsíční moratorium na výstavbu v osadách vypršelo na konci září a Izraelci ho odmítali prodloužit.

„Když palestinské vedení jednoznačně řekne svému lidu, že uznává Izrael jako vlast židovského národa, jsem připraven svolat vládu a požádat o další zastavení výstavby,“ prohlásil Netanjahu. Projev premiéra v parlamentu ale okamžitě přerušil arabský poslanec. Klid v síni musel zjednat až předsedající schůze.

Arabové tvoří v Izraeli pětinu obyvatelstva a jakákoliv prohlášení, že jde pouze o zemi židovského národa, považují za diskriminační. Vidí v nich i popření práva na návrat pro miliony uprchlíků. Palestinští představitelé návrh izraelské vlády odmítli. 

Palestinci Netanjahuovu podmínku nepřijali (zdroj: ČT24)

„Pozice Palestinců a Arabů je stejná a schválil ji i arabský summit v Libyji – mělo by dojít k úplnému zmrazení aktivit v osadách. Považujeme je za nezákonné a s návrhem izraelského premiéra nemají žádnou souvislost,“ uvedl mluvčí palestinského prezidenta Nabeel Abu Rdainah. 

Mírové rozhovory, které zprostředkovaly Spojené státy, jsou tak dál ve slepé uličce. Obě strany trvají na svých pozicích. Palestinci v nich chtějí pokračovat, ale jen když Izraelci budování svých osad na okupovaných územích zastaví. Tento požadavek podle nich nemá s otázkou židovského charakteru státu co dělat.

Vydáno pod