Bylina z jižní Afriky pomáhá proti depresi

Pretoria - Tisíce let užívají jihoafričtí Křováci bylinu kanna na zahnání únavy, zmírnění stresu nebo proti pocitům strachu a fobiím. Nyní rostlinu objevily farmaceutické firmy, které ji prodávají jako antidepresivum. Obsahuje totiž serotonin, který produkuje lidský mozek, aby potlačil depresi a úzkost. Křováci bylinu často žvýkají a neumí si bez ní život vůbec představit. „Tu rostlinu žvýkají děti i dospělí. Já ji ve sklenici trochu zaliji vodou, pomačkám lžící a pak piji,“ říká Johanna Jassová z městečka Paulshoek. Domorodci se ovšem postavili proti hromadné sklizni. Kosmatec trhají a prodávají sami.

Na konci 20. století začali vědci detailně zkoumat floru na jihu Afriky. Velmi rychle začali sbírat také informace o tom, které místní rostliny původní obyvatelé užívají. Když výzkumníci objevili kosmatec, netrvalo dlouho a farmaceutický průmysl nabídl lék, jehož je bylina hlavní složkou.

„Nevypadá nejlépe, ale má příjemnou vůni a dobrou, sytou chuť. Její pěstování by určitě vyneslo hodně peněz,“ uvažuje Nigel Gericke, farmakolog.

Kosmatec – přírodní antidepresivum (zdroj: ČT24)

Bohaté nadnárodní korporace ale narazily. Původní kmeny na svých územích žádné plantáže nedovolily. Lékařské koncerny mohou pouze vykupovat od Křováků to, co oni v buši posbírají. Žádné umělé pěstování nepřichází v úvahu.

Zpomalíte a uklidníte se

Domorodci totiž celý život kosmatec žvýkají, neznají stres a volání firem po větších dodávkách je nechává klidnými. „Je to dobré na nervy. Když máte pocit, že nic nestíháte a všichni kolem vás jsou zpomalení, tak tohle vás uklidní. Zpomalíte a uklidníte se,“ směje se léčitel Hendrick „Jap Jap“ Claasen.

Brát léky na bázi kosmatce by mohli ale lékárníci. V Jihoafrické republice se z rostliny stal hit a z pultů mizí velikou rychlostí. Prodavači jsou ve stresu z toho, že pořád musí odmítat zákazníky, protože už nemají co prodat. Cena léku je navíc zatím velmi příznivá. Měsíční dávka vyjde na necelých 600 korun. Nesmí se ale kombinovat s některými dalšími druhy antidepresiv.

„Jde o serotonin, který rostlina produkuje. To je látka, kterou si vyrábí lidský mozek. Nejsou známé žádné vedlejší efekty, maximálně slabá euforie,“ popisuje účinky léku lékárnice Felicia Rubenová.

Kosmatce jsou jedno nebo dvouleté kvetoucí keře. Listy se dají žvýkat, vymačkat do vody, šňupat i kouřit. Stimulační účinky znalci srovnávají s opiem nebo kokainem. Farmaceutické korporace po něm prahnou.

Je povinnost dát něco zpět

„Spolupracujeme s několika komunitami. Neplatíme jen za natrhané listí, ale investujeme i do lidí,“ vypráví farmakolog Gericke. Koncerny se musí zavázat, že dokud budou využívat přírodní zdroje z oblastí původních obyvatel, budou se s nimi také dělit o zisky.

„Když má někdo zisky z přírodních zdrojů a navíc za jeho výdělkem stojí i znalosti místních, tak je přece jasné, že část výdělku musí těmto lidem vrátit. Navíc většina míst, kde tyto léčivé byliny rostou, je v rozvojových zemích. Potom je povinnost dát něco zpět,“ zdůrazňuje Kabir Bavikatte, právník původních obyvatel.

… brzy by nezůstala jediná rostlinka

Kmeny dále vydávají povolení, kdo smí rostlinu sbírat. Kdyby to nedělaly, brzy by v buši nezůstala jediná rostlinka. „Je to velmi dobrá rostlina. Když ale nemáte licenci na sbírání, tak se prakticky už nedá sehnat. Naštěstí ale máme několik lidí, kteří se živí jako sběrači, ale listy nosí i nám do vesnice. Je od nich milé, že přestože mají úspěch, tak nezapomínají na ostatní,“ vypráví Marianna Lot, obyvatelka Paulshoeku.

Rostlinu nyní prověří úřad pro kontrolu léků ve Spojených státech. Pokud nenalezne nějaký problém, lék brzy vstoupí na světový trh. Zatím je produkt legálně k dostání jen v JAR.