Barbie už i jako indiánka

Sucre - V Bolívii si na dlouhonohé blondýny nikdo příliš nepotrpí a tak se místní lidé rozhodli změnit i podobu slavné panenky Barbie. S povolením od Mattela si Bolívijci nedělali hlavu a panenky převlékli do tradičních pestrobarevnýcn indiánských krojů.

Dlouhé černé vlasy svázané do copů, klobouk a široká sukně. Bolivijská Barbie může vyrazit na tradiční slavnosti. V zemi, kde je každý druhý obyvatel indián, je panenka velmi populární. „Chceme dát těmto slavným panenkám nový rozměr. Tradiční Barbie má blonďaté nebo kaštanové vlasy. To jsme se rozhodli změnit, abychom ji víc přiblížili bolívijským dívkám,“ vysvětluje originální nápad majitel šicí dílny Hugo Ramos.

Jen těžko by mohla Barbie indiánka vyrazit na karneval s americkým Kenem. Ani na jejího dlouholetého přítele ale Bolivijci nezapomněli a oblékli ho do tradičního indiánského oděvu. Navíc si může vybrat mezi pestrou škálou karnevalových masek. „Děláme s panenkami to stejné, co mladé Bolívianky. Ty je taky převlékají do tradičního oblečení,“ dodává Ramos.

Barbie se převlékla do indiánského kroje (zdroj: ČT24)

Většina oblečků je šitá ručně, včetně výšivek. Některé detaily švadleny vytváří déle než týden. Práce je ale baví. Podle nich takto oblečená Barbie podpoří národní hrdost.

Ramos chtěl původně šít tradiční kroje. Až později se rozhodl vyrábět miniatury. Jeho šicí dílna, ve které zaměstnává patnáct lidí, už funguje pět let. Šaty na Barbie v minulosti šili i slavní návrháři jako Calvin Klein, Galliano nebo Versace.