Tunisko vydalo zatykač na prezidenta

Tunis - Tunisko vydalo zatykač na uprchlého prezidenta Zína Abidína bina Alího, jeho ženu a další členy rodiny. Stíhá je za nezákonné obohacování a vývoz peněz do zahraničí. Ministr spravedlnosti oznámil, že o pomoc s jejich zatčením požádal Interpol. Bin Alí uprchl ze země 14. ledna, přijala ho Saúdská Arábie. Ministr spravedlnosti také řekl, že z věznic během nepokojů, které následovaly po svržení prezidenta, uprchlo 11 tisíc trestanců. Dalších téměř 2,5 tisíce úřady propustily.

V Tunisku pokračují střety mezi policií a demonstranty. Pořádková policie dnes v hlavním městě zasáhla slzným plynem proti davu poblíž úřadu premiéra. Protestující holýma rukama strhli první řadu zátarasů z ostnatého drátu a házeli na policii kameny. Snaží se tak vyjádřit svůj nesouhlas s přechodnou vládou. Ta dnes slíbila, že oznámí své nové složení.   

V druhém největším tuniském městě Sfax dnes začala generální stávka. Vstoupily do ní tisíce pracovníků. Účastníci stávky požadují demisi vlády, ve které působí i ministři bin Alího obávaného režimu.   

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Přechodná vláda oznámila propuštění všech politických vězňů a slíbila, že zruší protiteroristický zákon a legalizuje veškeré organizace, které o to požádají. Ministr spravedlnosti dnes vybídl asi 9 500 vězňů, kteří během nepokojů utekli z káznic a zůstávají na svobodě, aby se přihlásili úřadům.

Spád událostí bedlivě sleduje i ikona revoluce rapper El General. Už v listopadu natočil protivládní píseň. Policisté ho zatkli, armádu jeho posluchačů ale zastavit nedovedli. „Má píseň byla přímým vzkazem prezidentu bin Alímu. Díky Facebooku měla ohromný vliv. Byl to začátek revoluce,“ říká rapper. Muzikant ale nezahálí ani teď. V novém hitu vyzývá příštího prezidenta, aby zatočil s korupcí.

Vydáno pod