Vláda padla, v Egyptě se ale dál střílí

Káhira - Egyptský prezident Husní Mubarak obměnil vládu. Ta stávající podala demisi poté, co zemi už pět dní sužují nepokoje. Demonstrantům to ale nestačí, chtějí rezignaci hlavy státu. Do ulic znovu vyšly desetitisíce lidí a zůstaly i po zákazu vycházení, který dnes platí už od čtyř odpoledne místního času. Násilí si vyžádalo už desítky obětí.

Státní televize oznámila, že prezident Husní Mubarak svolal na pozdní odpoledne „důležité politické zasedání“. Na něm prezident jmenoval viceprezidenta, stal se jím šéf rozvědky Umar Salajmán. Agentura AP poznamenala, že tak prezident fakticky označil svého nástupce. Mubarak dnes na schůzce také pověřil sestavením nové vlády dosavadního egyptského ministra civilního letectví Ahmada Šafíka.

V Káhiře dnes znovu tisíce lidí požadovaly odchod prezidenta Mubaraka. Ten sice donutil vládu k demisi, sám ale zatím odejít nehodlá. A to Egypťany rozhořčilo. „Prezident prohlásil, že změní vládu, ale požadavky lidí byly od začátku jasné. Chceme, aby odstoupil,“ říká jeden z demonstrantů. „Změnit vládu tím, že se odstraní premiér a nahradí se jiným, nepřinese nic nového. Potřebujeme změnit celou politiku,“ dodává další.

Fotogalerii z demonstrací v Egyptě sledujte ZDE.

Největší masa protestujících se dnes sešla na náměstí Tahrír (Osvobození) v centru Káhiry. Armáda zde rozmístila několik tanků. Policie také zablokovala hlavní třídu vedoucí k vládním budovám. I přesto se dnešní útoky demonstrantů soustřeďují na budovu ministerstva vnitra v Káhiře. Hlášeni jsou zatím tři mrtví a pět zraněných. Stovky mladých lidí v Káhiře dnes také zaútočily na sídlo vládní Národní demokratické strany. Celkem si podle agentury Reuters nepokoje v Egyptě dosud vyžádaly 74 obětí, některé zdroje ale uvádějí, že jich může být až sto.

Armáda dnes také zasáhla, když se demonstranti dobývali do budovy centrální banky. Vojáci použili tanky a vypálili několik varovných střel do vzduchu. Protestující, kterých se na místě shromáždilo několik stovek, se okamžitě po výstřelech rozprchli. Armáda vyzývá ke klidu a dodržování zákazu vycházení.

Dnešní střety se ale podle očitých svědků odehrávají především mezi protestujícími a policií, zatímco mezi armádou a demonstranty k větším konfliktům nedochází. To potvrdil i zpravodaj ČT v Egyptě Martin Jonáš. Objevily se dokonce případy, kdy se vojáci postavili na stranu demonstrantů. Na některých tancích v centru Káhiry se dokonce objevily nápisy odsuzující prezidenta Mubaraka. Agentury také popisují případy, kdy se armádní důstojníci otevřeně postavili na stranu demonstrantů.

Protesty už omezují turisty

Protesty už zasáhly i turisty. Armáda dnes uzavřela cestu k pyramidám v Gize. „Přijeli jsme včera a toto je první místo, kam jsme vyrazili. A bohužel tam nesmíme. Všechny posílají pryč. Řekli, že zítra by už cesta k pyramidám mohla být otevřená, takže to zkusíme,“ říká turista Raimon Braidy. 

Uzavřené je i slavné egyptské muzeum. Jeho sbírky, které obsahují i zlatou masku krále Tutanchamona, hlídají vojáci. Na káhirské letiště dorazily asi dvě tisícovky turistů, kteří se rozhodli dovolenou předčasně ukončit. V letoviscích je ale stále klid. Ruší se jen výlety do metropole.

Protivládní nepokoje v Egyptě zdržely odlet letadla z ČSA na pravidelné lince z Prahy do Káhiry. Původně mělo letět už v noci na dnešek, cestující ale nakonec odletěli až dnes ráno po 8:00. Další pravidelný spoj do egyptské metropole mají České aerolinie vypravit v neděli večer.  Ministerstvo zahraničních věcí v pátek večer doporučilo českým občanům zvážit za současné situace nutnost cestování do země.

Bezplatně stornovat zájezdy do Egypta nejde 

Mimo Káhiru, v letoviscích, je zatím klid. Momentálně je v Egyptě přes tisíc českých turistů. Dnes ráno k nim přibyli další. V devět hodin ráno odletěli z Ruzyně do Hurghady. O nepokojích věděli všichni, strach nebo obavy, že by se jich dotkly, ale neměli. 

Cestovní kanceláře nicméně ruší jednodenní výlety do Káhiry. A zájem o dovolenou v Egyptě se prudce snížil. To potvrdil i místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež: „Zastavil se prodej zájezdů, především těch poznávacích. Lidé, kteří mají jet, se spíš ptají na informace, zrušených zájezdů je málo.“ Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, upozorňuje na to, že klienti zatím nemohou rušit zájezdy bez zaplacení stornovacích poplatků: „Jelikož nebyl vyhlášen zákaz pobytu v egyptských letoviscích, nevzniká nárok na jednostranné storno zájezdů ze strany klienta bez uhrazení platných storno poplatků.“