To není luxusní hotel, ale vězení

Hongkong - Za časů policejního rady Vacátka by tomu říkali „fešácký kriminál“. V Hongkongu má nově vznikající káznice pro ženy přezdívku „vězení budoucnosti“. Funguje necelých 6 měsíců a je to zařízení vysoce ekologické. Kritikové ovšem hlasitě upozorňují na to, že věznice není šetrná jen k životnímu prostředí, ale i ke svým obyvatelkám. Odsouzené delikventky si tady žijí lépe než většina zákona dbalých čínských občanů.

V Hongkongu žije na jednom kilometru čtverečním průměrně 6 295 lidí. Ve vězení Lo-Wu na stejnou plochu připadají čtyři setiny jednoho vězně, tedy jedné vězenkyně. Velkolepý projekt vznikající u pevninských hranic s mateřskou Čínou se vymyká ve všech ohledech. A to ještě není dokončen. Zahrnuje zatím 53 čtverečních kilometrů a budovy se zatravněnou střechou, solární panely a ohřívače vody, přirozené zdroje osvětlení a vysoce vyvinutý ventilační systém. Před dvěma měsíci také autoři obdrželi ocenění za nejekologičtější budovu, která loni v Číně vznikla. 

Stavba pochází z dílny Odboru pro architekturu při hongkongské samosprávě, její stavba zatím vyšla na 200 milionů amerických dolarů. Tak drahé vězení má ale do budoucna i něco ušetřit, a to především díky ekologickému projektu. Vězení má například dokonalý a úsporný ventilační systém. 

Vězení budoucnosti v Hong-Kongu (zdroj: ČT24)

Zelená střecha pomáhá snižovat vnitřní teplotu v budově. Ze stejného důvodu také tvůrci umístili do horních pater třeba kuchyň nebo prádelnu, tedy provozy, které generují teplo. To pak může lépe unikat ven. Domy jsou také protkány větracími šachtami s ventilátory, aby tudy mohl v co největší míře proudit vzduch. 

V tropickém podnebí je čerstvý vzduch k nezaplacení, trestankyně tak budou mít ve věznici luxus, který si nemůže dopřát každý. Humanitární organizace sice přivítaly, že se zlepší podmínky uvězněných, ale netrvalo dlouho a ozvaly se i kritické hlasy. Mnoho obyvatel Hongkongu totiž žije v horších podmínkách, než mají vězenkyně.