Husní Mubarak odstoupil, Egypt jásá

Káhira – Egyptský prezident Husní Mubarak dnes odstoupil z funkce a své pravomoci předal armádě. V egyptské televizi to oznámil viceprezident Umar Sulajmán. Demonstranti tak za 18 dní masových protestů sesadili muže, který byl u moci tři desítky let. Po oznámení o prezidentově rezignaci vypukl v Káhiře jásot, který vystřídal frustraci demonstrantů z prezidentova čtvrtečního projevu. Nejvyšší vojenská rada přebírá moc až do prezidentských voleb, které by se měly konat v září. Podle televize Al-Arabíja rada rozpustí vládu, pozastaví činnost obou komor parlamentu a bude řídit zemi s podporou ústavního soudu. Svět egyptskou změnu vesměs přivítal, byť podle některých komentátorů Mubarakova rezignace připomíná spíš vojenský převrat.

„Za této těžké situace, kterou země prochází, se prezident Husní Mubarak rozhodl odejít z funkce prezidenta,“ řekl v televizi Sulajmán. „Pověřil výbor ozbrojených sil, aby vedl zemi.“ Nejvýraznější egyptský opoziční politik a nositel Nobelovy ceny za mír Muhammad Baradej dnešní den označil za nejlepší ve svém životě. „Země byla osvobozena,“ prohlásil. Mubarakův pád ocenilo i opoziční seskupení Muslimské bratrstvo, které dnešek označuje za „den vítězství“.

Dvaaosmdesátiletý prezident svou rezignací vyslyšel téměř třítýdenní protesty demonstrantů v Káhiře i jiných egyptských městech. Jeho pád na káhirském náměstí Tahrír a v celém Egyptě oslavují statisíce lidí, kteří ještě před několika hodinami zažívali hořké zklamání a zlost po prezidentově čtvrtečním televizním vystoupení. Mávají vlajkami a skandují hesla jako Lid svrhl režim nebo Jsem hrdý, že jsem Egypťan. Noční nebe rozjasnily ohňostroje, všude znějí klaksony.

Muhammad Baradej:

„Země byla osvobozena.“

Mubarakovo odstoupení požadovali demonstranti od začátku protestů. Egyptský prezident učinil postupně několik ústupků. Slíbil, že již nebude kandidovat v zářijových volbách, a ve čtvrtek předal část pravomocí viceprezidentovi. Dnes splnil hlavní požadavek protestujících a rezignoval.

Mluvčí egyptských ozbrojených sil večer v televizi prohlásil, že si armáda je vědoma velikosti dnešních událostí a vážnosti požadavků lidu na radikální změny. Zdůraznil také, že vedení armády ví, že není jiná cesta kupředu než legitimní cesta, po které touží lid. Ve jménu nejvyšší vojenské rady mluvčí také poděkoval Mubarakovi za to, co zemi dal, a vzdal poctu mučedníkům, kteří obětovali životy na obranu svobody země. Armáda má později zveřejnit další prohlášení, v němž stanoví, jaké kroky budou následovat.

Podle předchozích zpráv Mubarak dnes i s rodinou odjel do letoviska Šarm aš-Šajch na pobřeží Rudého moře. Armáda již ráno oznámila, že je připravena zrušit výjimečný stav, který v zemi trvá už 30 let. Učiní tak, až to okolnosti dovolí. Ve svém prohlášení ale také naznačila, že požaduje ukončení protivládních protestů.

Jde o vojenský převrat?

Ozbrojené síly Egypta jsou desátou největší armádou světa. Čítají 470 tisíc mužů, dalších 480 tisíc mužů jsou rezervisté. Všichni čtyři prezidenti od pádu monarchie v roce 1952 vyšli z řad armády. Armáda je též majitelkou několika firem, které mají ve svém oboru často v zemi monopol. Hlavou nejvyšší vojenské rady je ministr obrany Muhammad Husajn Tantáví, ve vedení rady je také velitel vzdušných sil, náčelník generálního štábu a velitel vzdušné obrany.

BBC a AP upozorňují, že Mubarakova rezignace vypadá jako vojenský převrat. Byla při ní porušena ústava, protože po abdikaci prezidenta má jeho pravomoci převzít předseda parlamentu, což se nestalo. Nová hlava státu musí být podle ústavy zvolena do 60 dnů.

Celý svět teď bude sledovat, jaký vývoj bude v Egyptě následovat. I když byl Mubarak považovaný mnohými za diktátora kvůli potlačování lidských práv, mnozí ho oceňovali za dodržování mírových dohod s Izraelem a podporu západního světa v boji s terorismem.

Při bojích v Aríši pět mrtvých

Kromě oslav došlo ale i ke střetům demonstrantů s policií. Ve městě Aríš na severu Sinajského poloostrova při nich zahynulo pět lidí včetně tří policistů a 42 bylo zraněno. K bojům došlo ještě před oznámením, že Mubarak rezignoval. Dav zde zaútočil zápalnými lahvemi na hlavní policejní stanici a osvobodil zde zadržované vězně.

Svět Mubarakovu rezignaci vítá, Izrael reaguje opatrně

USA stejně jako prakticky celý svět odstoupení egyptského prezidenta vítá. Viceprezident Joe Biden podle svého prohlášení chce, aby předání moci v Egyptě vedlo k demokracii. Prezident Barack Obama ocenil nenásilnou změnu v zemi a také vyzval k tomu, aby zde vznikla skutečná demokracie. Zdůraznil, že USA chtějí být nadále partnerem Egypta. „Svět se stal svědkem skutečné historické události,“ prohlásil americký prezident a připomněl, že Egypt je teprve na začátku cesty.

Evropští státníci ve svých projevech rozhodnutí egyptského prezidenta vesměs přivítali a nabídli Egyptu pomoc na cestě k demokracii. Šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová řekla, že Mubarakovo rozhodnutí respektuje a vyzvala k urychlení dialogu, který by vedl k vytvoření nové vlády. Egyptskou změnu uvítalo i Německo. „Jsme svědky historické změny,“ prohlásila kancléřka Angela Merkelová, „sdílím radost egyptského lidu, radost milionů lidí v egyptských ulicích.“ Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že hlas egyptského lidu byl vyslyšen a vyzval k otevřenému a mírovému přechodu k demokracii.

Český premiér Petr Nečas k Mubarakově rezignaci:

„Je to krok očekávaný, není překvapivý. My především doufáme, že vývoj v Egyptě bude směřovat ke konsenzuálnímu transformačnímu procesu směrem k plně demokratickým a svobodným volbám. A že tyto změny v Egyptě vytvoří prostor pro rozvoj demokracie, ale také mírový rozvoj Blízkého a Středního východu.“

Skutečnou euforii vyvolala Mubarakova rezignace v Tunisku, kde vlna protivládních protestů v polovině prosince odstartovala. Spojené arabské emiráty reagovaly prohlášením, že důvěřují schopnosti nejvyšší vojenské rady v Egyptě vést a řídit zemi. Pád Mubaraka ocenil Katar, slavilo se v Jordánsku, Libanonu a také v palestinském pásmu Gazy, ovládaném radikálním islámským hnutím Hamas. Hamas vyzval Egypt ke zrušení blokády pásma a k trvalému otevření přechodu Rafáh mezi Gazou a Egyptem; Mubarakův pád označil za začátek vítězství egyptské revoluce.

Zdrženlivý byl naopak v prvních reakcích Izrael. Jeho představitelé vyjádřili naději na pokojné předání moci v Egyptě a zachování izraelsko-egyptské mírové smlouvy bez otřesů.

Mubarak: USA nevědí, o čem mluví

V telefonátu s izraelským poslancem a bývalým ministrem průmyslu a obchodu Benjaminem ben Eliezerem Mubarak volil tvrdá slova na adresu Spojených států a jejich údajně bláhového hledání demokracie na Blízkém východě. Když Spojené státy mluví o demokracii, nevědí, o čem mluví, a výsledek bude extremismus a radikální islám, řekl v předvečer své dnešní rezignace Mubarak.

Švýcarsko zmrazilo Mubarakovy vklady

Švýcarská vláda dnes oznámila, že zmrazila vklady, které by mohly Mubarakovi patřit. Mluvčí ministerstva zahraničí ale odmítl upřesnit, o jak velké sumy jde. Obstaveny byly také účty Mubarakových blízkých a spolupracovníků. Cílem opatření je pokud možno zabránit vykradení egyptských státních fondů. Mubarak a jeho blízcí také nemohou od nynějška disponovat ve Švýcarsku ani jinými druhy majetku, zejména nemovitostmi, aby je nemohli prodat, dodal mluvčí švýcarské diplomacie.

Švýcarsko nyní umožňuje vrátit zpět příslušným zemím prostředky, které si v jeho bankách uložili svržení autoritativní vládci. Podle těchto nových zásad byla nedávno zmražena konta bývalého tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího nebo samozvaného vítěze voleb v Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagba.

České cestovky obnoví zájezdy do Egypta

Na změněnou situaci v Egyptě již zareagovaly i české cestovní kanceláře, které podle mluvčího jejich asociace Tomia Okamury obnoví zájezdy do Egypta od soboty 19. února, kdy do Hurghady odlétají dvě letadla s klienty cestovní kanceláře Exim Tours.

Mubarakova rezignace našla odezvu také na newyorské a západoevropské burze, kde díky vývoji v Egyptě vzrostly hlavní indexy. Naopak světové ceny ropy v reakci na egyptské události výrazně oslabily.

Hlavní události téměř třítýdenních nepokojů v Egyptě, které si vyžádaly nejméně 300 obětí:

25. ledna - Začaly protivládní protesty za účasti asi 15 000 lidí, z toho 10 000 v Káhiře. Demonstranti si stěžovali na stoupající ceny potravin, nedostatek pracovních míst a autoritářskou vládu. Žádali odstoupení Mubaraka i premiéra Ahmada Nazífa, rozpuštění parlamentu a vytvoření národní vlády.

26. ledna - Další protesty navzdory tomu, že je úřady zakázaly.

27. ledna - Násilné protesty převážně mimo hlavní město. Do Egypta se vrátil bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej.

28. ledna - Proti demonstracím v Káhiře tvrdě zasáhla policie; úřady nasadily armádu. Do čela protestů se postavil Baradej, který se vzápětí ocitl v domácím vězení. V zemi byla ochromena internetová síť. V Káhiře, Suezu a Alexandrii vyhlášen zákaz nočního vycházení.

29. ledna - Mubarak oznámil rozpuštění vlády a slíbil reformy, premiérem jmenoval Ahmada Šafíka a poprvé za 30 let obsadil funkci viceprezidenta, jímž se stal šéf tajné služby Muchabarat Umar Sulajmán.

31. ledna - Mubarak vyměnil třetinu ministrů včetně ministrů financí a vnitra. Armáda oznámila, že nepoužije síly proti účastníkům demonstrací.

1. února - Více než milion lidí demonstroval v zemi za odchod Mubaraka; ten jen přislíbil, že nebude znovu kandidovat v podzimních volbách hlavy státu.

2. února - Centrum Káhiry ovládly potyčky stoupenců a odpůrců Mubaraka.

3. února - Vláda se pokusila o vstřícné kroky: premiér se omluvil za násilí a viceprezident ujistil, že ani Mubarakův syn nebude usilovat o prezidentskou funkci.

5. února - Demisi podal výkonný výbor vládnoucí Národní demokratické strany (RDC) včetně zástupce generálního tajemníka RDC Gamála Mubaraka, prezidentova syna.

6. února - Viceprezident Sulajmán jednal se zástupci opozice, mezi nimiž byli poprvé i členové zakázaného Muslimského bratrstva. Dohodli se na vytvoření zvláštního společného výboru právníků, kteří mají připravit návrh změny ústavy.

7. února - Vláda slíbila vyšetřit údajné podvody při loňských parlamentních volbách a korupci v úřadech a zvýšit platy a důchody státních zaměstnanců.

10. února - Do série stávek se kromě tisíců státních zaměstnanců zapojili i lékaři, právníci a pracovníci veřejné dopravy. V projevu k národu Mubarak oznámil předání části pravomocí viceprezidentovi. Tisíce demonstrantů, kteří očekávali prezidentovu rezignaci, poprvé od zahájení protestů zamířily k prezidentskému paláci.

11. února - Armáda slíbila, že zruší výjimečný stav, který v zemi platí od roku 1981, „jakmile to poměry dovolí“, a zaručí svobodné volby. Zároveň vyzvala demonstranty, aby odešli domů, a život v Egyptě se tak mohl vrátit k normálu. Po celé zemi demonstruje asi milion lidí. Večer oznámil prezident Mubarak svou rezignaci.

  • Umar Sulajmán oznamuje Mubarakovu rezignaci autor: Egypt TV, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231653.jpg
  • Muhammad Baradej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2286/228527.jpg
  • Oslavy Mubarakovy rezignace v Egyptě autor: Hussein Malla, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2318/231709.jpg
  • Projev egyptského prezidenta Husního Mubaraka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2316/231585.jpg
  • Egypt slaví Mubarakův pád autor: Amr Nabil, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231654.jpg
  • Egypt slaví Mubarakův pád autor: Amr Nabil, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231684.jpg
  • Egypťané slaví Mubarakův pád autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231690.jpg
  • Americký prezident Barack Obama při projevu k pádu prezidenta Mubaraka autor: Carolyn Kaster, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2318/231710.jpg
  • Husní Mubarak a Barack Obama autor: Susan Walsh, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2318/231716.jpg
  • Oslavy Mubarakovy rezignace v Egyptě autor: Emilio Morenatti, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2318/231702.jpg
  • Egyptský prezident Husní Mubarak autor: Bill Foley, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2318/231714.jpg
  • Euforie v egyptských ulicích po oznámení Mubarakovy rezignace autor: Amr Nabil, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2318/231725.jpg
  • Armáda v ulicích Káhiry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2316/231588.jpg
  • Zraněný egyptský demonstrant autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229631.jpg
Vydáno pod