Kuba se bojí internetu

Havana - Kubánské bezpečnostní složky bijí kvůli internetu na poplach. Podle nahrávky, která se objevila na internetu, se tamní agenti na školení seznamují s nebezpečím sociálních sítí, a to hlavně v souvislosti s děním v severní Africe, kde se protivládní demonstrace svolávaly jejich prostřednictvím. Pravost nahrávky se zatím nepodařilo ověřit.

Žoldáci – tak je nazývá kubánská vláda. V šedesátých letech to byli emigranti, kteří se na Kubě vylodili se zbraní v ruce, aby svrhli velkého Fidela Castra. Dnes vypadají jako Alan Gross, Američan, jehož kubánské úřady zadržely za to, že pomáhal disidentům získat přístup k internetu. Hrozí mu dvacet let za mřížemi. 

Z videa pro kubánské agenty

„Nebojujeme tady proti nové technologii. Prostě ji musíme poznat a využít v náš prospěch. Zjistit, co dělá náš nepřítel.“

Reportáž Pavla Zavadila (zdroj: ČT24)

Vnitřní nepřítel vlády se zatím projevuje sporadicky. Politické svobody požadují v ulicích jen malé skupiny disidentů. Po zkušenostech z Tuniska nebo Egypta teď zřejmě vládnou v bezpečnostních složkách obavy ze svolání masovějších protestů přes internet. „Je tu celá řada podobností. Nespokojenost lidí, jediný hlas u moci po dlouhou dobu. Proto jsem s nadšením sledovala, co se tam děje,“ dodává k situaci kubánská bloggerka Yoanni Sánchezová. Vládní úředníci se k tomu staví jinak. „Bloggeři se jen snaží démonizovat naši zemi, vytvořit obraz represí, které neexistují a slouží jenom jako ospravedlnění blokády,“ tvrdí Manuel Henríquez, ředitel vládní internetové stránky „Cuba sí“. 

Srovnání odmítá i sám Fidel Castro. Egyptský prezident Mubarak prý na rozdíl od něj za léta u moci ztratil kontakt s lidmi. „Pan Mubarak si údajně ulil desítky miliard dolarů. Má na jejich ukrývání zřejmě skvělou strategii,“ hřímá velký Fidel.

Kuba má zatím každopádně velmi omezené připojení na internet. Podle vlády zase kvůli blokádě. Věc má změnit nový optický kabel natažený ze spřátelené Venezuely. Otázkou zůstává, jak volný přístup na internet potom ponechají úřady.

Kladení kabele
Zdroj: ČT24
Vydáno pod