Sobotní Drážďany - násilí, nebo pokojné shromáždění

Drážďany - Německá policie dnes odsoudila brutalitu násilností demonstrantů, kteří v sobotu v Drážďanech protestovali proti povolenému pochodu neonacistů k výročí bombardování města západními spojenci v roce 1945. Mezi protestujícími byli i Češi, podle některých z nich však nebyla situace tak dramatická. Šéf policie v Drážďanech Dieter Hanitsch dnes uvedl, že policisté, kteří se snažili oddělit oba tábory, se stali terčem útoků krajních levičáků, kteří po nich házeli dlažební kostky a hořící předměty. Zraněno bylo 82 policistů, z toho několik těžce.

O počtu zraněných demonstrantů zatím nebyly zveřejněny žádné údaje. Policie zadržela přes 50 radikálů za způsobenou újmu na zdraví, za kladení odporu policii a za porušování zákona o shromažďování. 

Podle české účastnice Ireny Moudré Wünschové se na shromáždění proti pochodu neonacistů městem pokojně sešly tisíce lidí, obyvatel Drážďan i odjinud, různých národností i věku. Protest podle ní i dalších českých účastníků proběhl pokojně, policie měla vše pod kontrolou. „Po příjezdu jsme viděli české zprávy, kde situace vypadala dramaticky. My jsme ale v Drážďanech zažili pokojný protest proti pochodu neonacistů,“ řekla Irena Moudrá Wünschová z ústeckých zelených. 

Podle agenturních zpráv se do prakticky celodenních protestů proti demonstrativní snaze neonacistů připomenout si bombardování, označované krajní pravicí za „bombový holokaust“ na Němcích, v ulicích Drážďan zapojilo nejméně 15 000 lidí, podle organizátorů až 21 000. K povoleným třem shromážděním neonacistů se nakonec dostavil jen zlomek z původně očekávaných asi 4000 účastníků, podle některých odhadů jich byla úhrnem necelá tisícovka. 

Levicoví protidemonstranti se snažili prorazit policejní kordony, které chránili akce neonacistů povolené soudem, násilí se ale stupňovalo. Demonstranti zapalovali popelnice, vytvářeli ohnivé barikády ze dřeva a pneumatik polévaných hořlavinami, nakonec začali na policii házet dlažební kostky. Policie proti nim nasazovala vodní děla a slzný plyn. 

Protineonacistickým demonstrantům se nakonec stejně jako loni podařilo zabránit hlavnímu pochodu neonacistů. Několik set neonacistů se nakonec dohodlo s policií, že se nechají pod její ochranou převézt vlakem do nedalekého Lipska, kde se nečekal takový odpor. Lipská policie ale skupinu po příjezdu vůbec nepustila z nádraží s tím, že akce tam není nahlášena.

Policie zasahuje
Zdroj: ČTK/DAPD/Norbert Millauer
Vydáno pod