Nová egyptská vláda složila přísahu

Káhira – V Egyptě dnes přísahala nová vláda. Klíčová ministerstva financí, zahraničí, spravedlnosti a vnitra povedou stejní lidé jako v minulém kabinetu, poprvé ale ve vládě zasednou i opoziční strany. Zemi po odchodu prezidenta Husního Mubaraka ale vede armáda, která má zajistit přechod země k demokratickému režimu.

Vládu povede Ahmad Šafík. V kabinetu zasednou kromě zástupců opozice i ministři, kteří působili v minulé vládě. Na svých postech zůstali ministři zahraničí Ahmad Abúl Ghajt, ministr vnitra Mahmúd Vagdí a ministr financí Sámir Radván. Rezort obrany bude nadále spravovat polní maršál Muhammad Husajn Tantáví.

V Káhiře dnes demonstrovalo asi 500 Egypťanů. Vyzývali vojenské vládce k ustavení nové vlády a ke zrušení výjimečného stavu. „Požadujeme odchod Ahmada Šafíka a jeho vlády, ministrů, kteří byli Mubarakovými přívrženci a patřili ke zkorumpované Národní demokratické straně“, stálo na letácích rozšiřovaných demonstranty. Ti žádali rovněž postavení Mubaraka a jeho rodiny před soud.

Armáda, která rozpustila parlament a pozastavila platnost ústavy, přislíbila ústavní reformy a uspořádání parlamentních a prezidentských voleb s cílem ustavit v zemi civilní, demokraticky zvolenou vládu.