Egyptská armáda znovu zasáhla proti demonstrantům

Káhira – V Egyptě se dnes v brzkých ranních hodinách znovu střetla armáda s demonstranty. Vojenská policie obklíčila několik stovek demonstrantů na káhirském náměstí Tahrír. Do účastníků se pustila obušky a elektrošokovými paralyzéry. Padlo také několik výstřelů. Účastníci shromáždění oslavovali revoluci, která svrhla prezidenta Husního Mubaraka, a požadovali vytvoření technokratické vlády. Armáda se nakonec za zásah omluvila.

Demonstranti chtějí, aby armáda zavedla rozsáhlejší reformy včetně naprosté reorganizace vlády. Zásah vojenské policii proti údajně poklidnému protestu se jim nelíbí. Opoziční aktivisté vyzvali na dnešek k novým demonstracím právě na protest proti noční události.

„Vojenská policie rozehnala poklidnou manifestaci na náměstí Tahrír s paralyzéry, obušky a biči. Ozbrojení maskovaní muži s automatickými puškami chtěli střelbou násilně umlčet protest. Mnozí byli zbiti, napadeni a zatčeni,“ uvedli demonstranti v komuniké na síti Facebook. „To nemůžeme připustit. Musíme reagovat tváří v tvář násilí proti mírumilovným manifestantům.“

Armáda se demonstrantům omlouvá

Noční události byly „výsledkem neúmyslných střetů mezi vojenskou policií a dětmi revoluce“, uvedlo velení ozbrojených sil, které stojí v čele země od Mubarakova pádu 11. února. Nejvyšší rada „nenařídila a nenařídí útok proti mládeži a budou přijata opatření, aby se to neopakovalo“.

Osoby zadržené v noci budou propuštěny, uvedla rada, aniž upřesnila jejich počty. Sdělila nicméně, že mezi demonstranty byli provokatéři, kteří na vojáky házeli láhve a kamení.

Egypt prochází obdobím změn

Výbor ustavený pro vypracování změn v ústavě navrhl zkrátit prezidentský mandát na čtyři roky a možnost pouze dvojího zvolení. Podle současného zákona je prezidentský mandát šestiletý a počet možností být zvolen je neomezený.

Mubarak byl svržen v době svého pátého šestiletého mandátu. K návrhům změn v ústavě by se mělo vyjádřit obyvatelstvo v referendu ještě před konáním parlamentních a prezidentských voleb. Konání svobodných a poctivých voleb slíbila armáda do půl roku.