Mexický miliardář se s lidmi podělí o Dalího, Rodina i Renoira

Mexiko - Mexický miliardář Carlos Slim otevřel v hlavním městě Mexiku nové muzeum, kde představí svoji soukromou uměleckou sbírku. Přes 65 tisíc exponátů telekomunikačního magnáta bude postupně k vidění v šesti patrech nové impozantní budovy. Expozice představí širokou škálu uměleckých předmětů od prehispánských artefaktů až po sochy francouzských mistrů. Od 29. března bude přístupná i veřejnosti - a zadarmo.

Mexiko má novou galerii na světové úrovni, muzeum Soumaya. Vznik nové výstavní budovy obalené do 16 tisíc hliníkových panelů zainvestoval miliardář Carlos Slim, který galerii pojmenoval po své zesnulé ženě. Jeho sbírka nabízí nejen díla proslulých evropských umělců, jako jsou Dalí, Rodin nebo Renoir, ale i unikáty Mexičanů Diega Rivery nebo Rufina Tamaya. 

„Doufáme, že toto muzeum bude pro vzdělání a osobní růst Mexičanů důležité. Je to místo, kde se mohou stát lepšími lidmi díky mezinárodní kultuře, umění, historii a mexické historii,“ říká Slim. Úspěch novému muzeu přišel popřát i mexický prezident Felipe Calderón: „V Mexiku je málo sbírek, které by nabízely tak různorodé umělecké směry. Je velice málo míst, kde se veřejnost může seznámit s velkými umělci všech dob, nejen mexickými, ale i z celého světa.“ 

Nová galerie v Mexiku (zdroj: ČT24)

Slavnostní vernisáž moderoval Larry King a mezi 1500 hosty nechyběl třeba kolumbijský nositel Nobelovy ceny za literaturu Gabriel García Márquez. Pro veřejnost bude muzeum otevřeno 29. března a vstup do něj bude zdarma. 

Slim, jehož majetek odhaduje časopis Forbes na 53,5 miliardy dolarů, zbohatl na telekomunikacích a nyní do jeho impéria patří i obchody či důlní a ropné firmy.

Vydáno pod