Assange se podle očekávání odvolal

Londýn - Julian Assange se dnes podle očekávání odvolal proti nedávnému rozhodnutí britského soudu, že může být vydán do Švédska. Tam má být vyšetřován kvůli údajným sexuálním trestným činům. Spoluzakladatel serveru WikiLeaks svou vinu vždy popíral; v případu vidí souvislost se zveřejňováním tajných amerických depeší na WikiLeaks. Navíc se obává, že ho severské království vydá do Spojených států, kde mu podle jeho slov hrozí obvinění ze špionáže, mučení nebo trest smrti. Spojené státy ale zatím Assangeho oficiálně z ničeho neobžalovaly.

Na rozhodnutí o odvolání má vyšší soudní instance 40 dní, ale tato lhůta může být prý „v zájmu spravedlnosti“ prodloužena. Pokud Assange ani tam neuspěje, může se odvolat ještě k britskému nejvyššímu soudu. Teprve jeho výrok by byl definitivní.

Assange zatím nebyl oficiálně obviněn, po příjezdu do Švédska by ho čekalo nejdřív vyšetřování a teprve pak případné stíhání za sexuální delikty, z nichž ho viní dvě jeho podřízené. Jedna žena tvrdí, že si Assange odmítl vzít před stykem kondom, druhá, že s ní souložil, zatímco spala.

Assangemu vyprší lhůta pro odvolání (zdroj: ČT24)

Server WikiLeaks loni v létě zveřejnil řadu tajných amerických materiálů o válkách v Iráku a v Afghánistánu a začal zveřejňovat tajné americké diplomatické depeše, čímž přivedl americkou diplomacii do choulostivé situace.

Americké vojenské úřady vznesly 22 obvinění proti vojenskému analytikovi Bradleymu Manningovi. Právě ten měl WikiLeaks citlivé dokumenty poskytnout. Za „spolčení s nepřítelem“ mu teoreticky hrozí i trest smrti, armádní prokurátoři ale zřejmě na nejvyšším trestu trvat nebudou.