Možná nastydnou, ale budou žít

Londýn – S revoluční metodou, která může napravit přidušení dítěte při porodu, přišli britští lékaři. Ella Andersonová a Jamie Merricks díky ní budou moci prožít spokojený a zdravý život. Řešení tkví v podchlazení novorozenců pomocí přístroje Tecotherm Neo s podložkou, ve které je chladicí kapalina. Zpomalí se tak metabolismus.

„Takové podmínky mozku pomáhají, aby se zregeneroval, výrazně to omezuje škody, které nedostatkem kyslíku nastaly,“ vysvětluje neonatolog Vidya Garikapati.

Jamie Merricks přišel na svět na Nový rok, během porodu se mu ale omotala kolem krku pupeční šňůra. Lékaři se rozhodli pro radikální řešení a na tři dny ho podchladili. „Zezačátku se, chudák, hrozně klepal, měl na sobě jen plínku,“ vzpomíná jeho matka Amanda. Tecotherm Neo nepřetržitě měřil Jamieho teplotu a udržoval ji na úrovni 33 - 34 stupňů Celsia. Stejně strávila první tři dny svého života i Ella Andersonová. Během porodu nedýchala 25 minut; lékařům se sice podařilo rozběhnout její srdce, ale i u ní se obávali poškození mozku.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Ella i Jamie chodí na fyzioterapii, jejich mozek je ale v pořádku. Lékaři se setkávají s tím, že přirozené podchlazení zachraňuje život přidušeným plavcům nebo horolezcům. U dětí je to ale nová metoda. Podle lékařů jedna z nejpřelomovějších v posledních desetiletích.