Saúdská Arábie se bojí převratu, zakázala protivládní demonstrace

Rijád - Ministerstvo vnitra v Saudské Arábii zakázalo všechny demonstrace a pochody a pohrozilo, že proti narušitelům veřejného pořádku použije všech mocenských prostředků. Přiměly jej k tomu menší protesty minoritních šíitů ve východní části země bohaté na ropu. Bezpečnostní síly použijí všechny prostředky, aby zabránily porušování veřejného pořádku, uvedlo ministerstvo vnitra v prohlášení, které odvysílala státní televize.

V minulých týdnech menšinoví šíiti při protestech hlavně požadovali, aby byli propuštěni lidé, kteří jsou dlouhou dobu vězněni bez soudu. Šíiti v Saúdské Arábii žijí hlavně na východě země, kde jsou obrovské zásoby ropy a které je blízko k Bahrajnu, kde tamní většinoví šíitové už týdny demonstrují proti svým sunnitským vládcům. Saúdští šíiti si navíc stěžují, že nemohou získat dobře placená místa ve státní správě, jakož i těžit z nejrůznějších výhod jako ostatní občané.

Rovněž v Ománu na Arabském poloostrově dnes tamní vládce sultán Kábus bin Saíd bin Tajmúr Saíd oznámil, že po demonstracích proti rozsáhlé korupci v této malé zemi Perského zálivu vyhodil z vlády dva ministry.