Biľak může klidně spát, před soud nepůjde

Bratislava - Vyšetřování 94letého Vasila Biľaka za pozvání vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 je definitivně u konce. České televizi to potvrdila slovenská generální prokuratura. Potvrdily se tak neoficiální informace, které do slovenského tisku unikly v lednu. Prokuratura je doposud popírala, teď tvrdí, že se nepodařilo najít potřebné svědky. Proto nemusí poslední žijící komunista, který se podepsal pod takzvané zvací dopisy, před soud.

„Hlavním důvodem je, že nebyli ztotožněni svědci. To znamená, že o těchto osobách nejsou dostupné úřední záznamy, případně již nežijí,“ zdůvodňuje zastavení vyšetřování mluvčí generální prokuratury Vladimír Ferko. Hodnocení Biľakových činů tak zůstane jen na historicích.

Skončil tak poslední pokus o to potrestat u soudu bývalé slovenské komunistické předáky. Všechny případy obětí, které poznamenal komunistický režim, slovenská prokuratura stopla. „To, že se Vasil Biľak nedostal před soud, znamená konec trestního vyrovnávání se Slovenska s komunistickou minulostí,“ komentuje to historik z Ústavu paměti národa Ľubomír Morbacher.

Vasil Biľak žije ve vile v Bratislavě a v podstatě nevychází na veřejnost. I když je na tom zdravotně špatně, údajně píše paměti, které budou zveřejněny až po jeho smrti. S médii už léta nekomunikuje, svou vinu nikdy nepřiznal.

Vasil Biľak v rozhovoru pro STV (rok 1993):

„Nevím, co je to za dopis. Nevím, co je to za dokument, takže nevím, jak se k tomu vyjádřit, nevím o tom, že bych nějaký zvací dopis podepsal.“

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)


V takzvaném zvacím dopise žádali představitelé konzervativního křídla KSČ Sovětský svaz o pomoc proti nebezpečí kontrarevoluce v tehdejším Československu. Společně s Biľakem ho podepsali i další členové a funkcionáři ústředního výboru strany Alois Indra, Antonín Kapek, Drahomír Kolder a šéfredaktor tehdejšího Rudého práva Oldřich Švestka. Dopis, na jehož základě vojska Varšavské smlouvy vpadla do tehdejšího Československa, nejvyššímu sovětskému představiteli Leonidu Brežněvovi údajně v Bratislavě předal právě Biľak. 

V roce 1991 bylo proti němu zahájeno vyšetřování. Až v roce 2000 byl konečně podán návrh na obžalobu. Krajský soud v Bratislavě však o rok později vrátil případ k došetření. V těchto dnech pak bylo vyšetřování proti Biľakovi úplně zastaveno.