Ministři EU se na změně Schengenu nedohodli

Brusel - Česko navrhuje, aby Evropská unie zvážila možnost dočasně vyloučit ze schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol zemi, která nebude dostatečně chránit vnější hranici tohoto bloku. V této souvislosti se jako o nejproblémovější zemi hovoří o Řecku a jeho hranici s Tureckem, přes níž se do bloku dostává množství nelegálních přistěhovalců. O pravidlech pro volný pohyb lidí po Evropě jednali dnes v Bruselu ministři vnitra zemí Evropské unie. Na konkrétních změnách fungování schengenského prostoru se ale nedohodli.

Úpravu fungování Schengenu chce hlavně Francie kvůli uprchlíkům ze severní Afriky. Dánsko už oznámilo, že obnoví na hranicích s Německem a Švédskem dočasně celní kontroly. Zdůvodňuje to zvýšenou kriminalitou.

„Česká republika zastává názor, že pokud nějaká ze zemí, které jsou odpovědné za kontrolu vnější hranice (schengenského prostoru), neplní základní schengenské acquis (pravidla Schengenu) tak, aby byl použit mechanismus jejího dočasného vyloučení ze schengenského prostoru,“ řekl po jednání s kolegy z ostatních zemí EU náměstek ministra vnitra Viktor Čech, který ČR na bruselském jednání o fungování Schengenu zastupoval. Podle něj takový nástroj zatím k dispozici není.

Jednání o takovém návrhu by ale nebyla snadná. V případě vyloučení některé země by státy, které s ní sousedí a které zatím neměly vnější hranici, nyní musely takovou hranici zavést, což nelze udělat ze dne na den. Navíc by to stálo i dost peněz.

Schengenský prostor funguje tak, že až na výjimečné případy by lidé, kteří do něj vstoupí, neměli procházet klasickými hraničními kontrolami při cestách uvnitř tohoto prostoru. Za určitých podmínek, tedy v případě ohrožení vnitřní bezpečnosti či veřejného pořádku, ale země dočasně mohou kontroly obnovit, a to i pasové. Nyní se v EU jedná i o rozšíření těchto podmínek.

Schengenský prostor nyní tvoří země EU s výjimkou Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Kromě nich jsou zapojeny i Island, Norsko a Švýcarsko. Česko je jeho součástí od prosince 2007.

Jednání ministrů vnitra EU o úpravě Schengenu
Zdroj: ČT24