Endeavour se naposledy vydal do vesmíru

Mys Canaveral - Americký raketoplán Endeavour dnes ve 14:56 SELČ odstartoval z mysu Canaveral na svou poslední vesmírnou misi. Na oběžnou dráhu se dostal po devíti minutách letu. Hlavním úkolem 16denního letu je dopravení magnetického spektometru na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Tento přístroj má sloužit při pátrání po antihmotě. Endeavour by měl u ISS zakotvit ve středu.

Raketoplán měl původně odletět už 29. dubna. Kvůli závadě na ohřívači napájecích jednotek, který má na oběžné dráze zajistit, aby nezamrzlo palivo určené k manévrování lodi, byl ale start tři hodiny před zažehnutím motorů zrušen. Endeavour se tedy vydal do vesmíru se 17denním zpožděním.

Krteček na oběžné dráze

Na palubě raketoplánu je i postava Krtečka. Vzal ho s sebou astronaut Andrew Feustel, který má české příbuzné. Na jednom ze svých předchozích letů měl Feustel u sebe výtisk Písní kosmických Jana Nerudy.

Objeví spektometr antihmotu?

Zařízení v hodnotě dvou miliard dolarů (34,5 miliardy korun) připojí astronauti ke stanici, kde bude spektrometr pracovat po celou dobu životnosti stanice. Přístroj navržený nositelem Nobelovy ceny za fyziku Samuelem Tingem bude ve vesmíru pátrat po antihmotě a po takzvané temné hmotě. Výsledky měření by měly dát vědcům lepší představu o tom, jak vznikl vesmír. Raketoplán dopraví na ISS i štít proti mikrometeoritům a zásobu náhradních dílů.

Astronauty z Endeavouru čekají během mise čtyři výstupy do vesmíru. Třikrát by měli pracovat vně ISS Andrew Feustel a Michael Fincke, dva výstupy čekají Grega Chamitoffa. Feustel s Chamitoffem by měli poprvé vyjít do volného vesmíru v pátek.

Endeavour vyprovodily statisíce lidí

Start Endeavouru dnes v okolí Kennedyho vesmírného střediska sledovalo podle agentury AP na půl milionu lidí. Mezi diváky přímo ve středisku byla i manželka velitele raketoplánu Marka Kellyho Gabrielle Giffordsová. Členka americké Sněmovny reprezentantů se nyní zotavuje z vážného zranění, když ji v lednu na politickém shromáždění střelil atentátník do hlavy. Při útoku zahynulo celkem šest lidí, 13 jich bylo zraněno.

Giffordsová velmi stála o to, aby mohla u startu raketoplánu být. Na mys Canaveral dorazila z houstonské nemocnice, kde podstupuje rehabilitaci, už na konci dubna, kdy měl raketoplán podle původních plánů odstartovat. Po odkladu startu se vrátila do Houstonu, ale lékaři jí díky velkým pokrokům v léčbě povolili i druhou cestu do Kennedyho vesmírného střediska.

Další mise už jen do muzea

Endeavour je nejmladší z flotily amerických raketoplánů. Sestrojen byl v roce 1992, aby nahradil Challenger, který o šest let dříve vybuchl krátce po startu. Současná mise je pro Endeavour pětadvacátým letem do kosmu. Raketoplán dosud strávil ve vesmíru 283 dní, jedenáctkrát zakotvil u ISS a jednou u ruské vesmírné stanice Mir. Po návratu z poslední mise Endeavour zamíří do Kalifornského vědeckého střediska v Los Angeles, kde bude vystaven.

Poslední tečku za 30 lety programu raketoplánu napíše počátkem července raketoplán Atlantis. Hlavním úkolem čtyřčlenné posádky bude dopravit na ISS víceúčelový modul Raffaello. Atlantis po návratu z dvanáctidenní mise zůstane vystaven v Kennedyho vesmírném středisku.