Obama se v Irsku stavil u příbuzných

Dublin - Americký prezident Barack Obama dnes dopoledne přiletěl do Irska, kde zdůraznil „pokrevní vztahy“ mezi Iry a Američany. Zahájil zde šestidenní cestu po Evropě, během níž navštíví také Británii, summit skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí G8 ve Francii a nakonec Polsko. V Irsku se šéf Bílého domu nejprve setkal s prezidentkou Mary McAleeseovou a potom s premiérem Endou Kennym, se kterým jednal o dopadech finanční krize na irskou ekonomiku. Obama musel ale nakonec svou návštěvu zkrátit, kvůli sopečnému mraku z islandské sopky raději odcestuje z Irska dřív a zamíří rovnou do Británie.

Obama při setkání s Kennym prohlásil, že Spojené státy a Irsko mají společné „pokrevní pouto“, které je nad strategickými zájmy či zahraniční politikou, protože se jedná o vztahy milionů irských Američanů v USA. Irské kořeny se připisují zhruba 40 milionům Američanů, což představuje významnou sílu na americké politické scéně.

Největší pozornost Irů při návštěvě Obamy na sebe poutala jeho cesta do vesničky Moneygall v hrabství Offaly v centrální části ostrova, odkud pochází jeho praprapradědeček z matčiny strany Falmouth Kearney. Švec Kearney emigroval do Ameriky jako devatenáctiletý v roce 1850 uprostřed tehdejšího hladomoru v Irsku. Obama je syn keňského otce a Američanky irského původu z Kansasu.

Vesnička se 300 obyvateli se na návštěvu důkladně připravila. Čerstvě natřené domy zdobily vlajky. Obamu zde čekali všichni jeho irští příbuzní v čele se vzdáleným bratrancem Henrym Healym. Další 3000 lidí dostaly do vesnice speciální vstupenky.

Obama navštívil rodný dům svého předka, kde ho uvítal nynější majitel objektu John Donovan. Americký prezident se také prošel po vsi a navštívil jednu ze dvou místních hospod, Ollie Hayes's. „Chci vám říct, že prezident platí rundu,“ oznámil Obama ostatním hostům a s manželkou vypil několik doušků pěnivého černého piva Guinness. „Máte tu nejlepší,“ řekl pak s úsměvem.

V Irsku dnes dopoledne na Obamu čekalo deštivé a větrné počasí. 

„O'Leary, O'Reilly, O'Hara, není většího Ira než O'Bama,“ jsou slova z textu písně, kterou na oslavu Obamova volebního vítězství v roce 2008 složila jedna irská skupina a kterou dnes na jeho počest hrál irský rozhlas.

V irském hlavním městě platí přísná bezpečnostní opatření, která zde přetrvala ještě z historické návštěvy britské královny Alžběty II. minulý týden. Irsko je pravidelným cílem cest prezidentů Spojených států. Mimořádně populární je tu hlavně Bill Clinton, který výrazně přispěl k ukončení násilí v Severním Irsku.

  • Americký prezident na návštěvě Irska zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257209.jpg
  • Obamovi v Irsku zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257297.jpg
  • Barack Obama s irskou prezidentkou Mary McAleeseovou zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2573/257206.jpg