V Chile exhumovali ostatky exprezidenta Allendeho

Santiago de Chile – Spáchal někdejší chilský prezident Salvador Allende sebevraždu, nebo byl zavražděn? Na tuto otázku by nyní mohli odpovědět odborníci, kteří budou zkoumat ostatky někdejšího prezidenta. Ty byly dnes exhumovány z hrobu na ústředním hřbitově v chilské metropoli.

Celá procedura trvala 45 minut. Na exhumaci dohlíželi jak Allendeho příbuzní, tak zástupci Mezinárodního červeného kříže. Odborníci nyní ostatky zkoumají v laboratoři soudní lékařské služby v Santiagu. Expertízu provádějí chilští i zahraniční lékaři a kriminalisté, včetně španělského experta, kterého povolala sama rodina. Provedou nyní radiologické zkoušky, prozkoumají chrup a udělají i balistické testy.   

O smrti socialisty Salvadora Allendeho v září 1973 se vedou diskuse. Při bombardování prezidentského paláce během vojenského převratu vedeného Augustem Pinochetem Allendeho zabila kulka. Zbraň ani projektily se nikdy nenašly. Lékaři později po pitvě tvrdili, že Allende spáchal sebevraždu, když se střelil pod bradu. 

Jenže následně se objevily teze, že Allendeho mohl zabít někdo z pučistů. Pochybnosti podpořila v roce 2008 soudně-lékařská expertíza doktora Luise Ravanala. Ten tvrdil, že v těle byly střely dvě a zranění prý neodpovídala sebevraždě. 

Letos v lednu chilská justice obnovila vyšetřování Allendeho smrti. Soud následně nařídil exhumaci jeho ostatků.

V Chile exhumovali ostatky Salvadora Allendeho
Zdroj: Roberto Candia/AP Photo