Mladić se odvolal proti vydání do Haagu

Bělehrad - Obhájce bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče Miloš Šaljić podal podle očekávání odvolání proti vydání svého klienta Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Již dříve signalizoval, že hlavním důvodem odvolání bude Mladičovo „chatrné zdraví“. Uvedl také, že odvolání podá co nejpozději, aby vydání co nejvíce zdržel. Obhajoba žádá také speciální lékařskou komisi, která by měla posoudit Mladičův zdravotní stav. Proti vydání generála demonstrovaly v bělehradských ulicích tisíce srbských ultranacionalistů a také Mladičův syn Darko. Při protestech policie zadržela 180 lidí, 43 osob bylo zraněno.

„Mladičův zdravotní stav je alarmující, hrozí nebezpečí, že se počátku soudního procesu nedožije,“ tvrdí Šaljić. Ten dodal, že během odpoledne podá odvolání proti rozhodnutí vydat Mladiče do Haagu: „Udělám to až odpoledne, abych aspoň trochu vydání oddálil a aby Mladić nemusel odjet do Haagu okamžitě,“ řekl obhájce. Tříčlenný tribunál pak musí o odvolání rozhodnout do tří dnů. Pokud ho zamítne, poputuje Mladić do Haagu.

Odvolání má posoudit tříčlenný tribunál, který musí rozhodnout do tří dnů. Jednat o něm bude pravděpodobně v úterý. Pokud odvolání zamítne, jak se všeobecně očekává, srbské ministerstvo spravedlnosti může ihned podepsat příkaz k přepravě Mladiče do Nizozemska.

Mladić by se nemusel soudu dožít

Podle své rodiny trpí Mladić následky mozkové mrtvice a infarktu. Má údajně navíc vysoký tlak a anginu pectoris. Nevnímá a také špatně komunikuje. Šaljić navíc tvrdí, že Mladić je na tom špatně i psychicky, trpí morbidními představami. Požaduje třeba, aby ho zavedli ke hrobu jeho zemřelé dcery Anny. A pokud ne, chce, aby mu do vazby přivezli rakev s jejími pozůstatky. Mladić má údajně i sebevražedné myšlenky.

„Pacient Mladić je z lékařského hlediska dostatečně zdráv, aby mohl přestát proces před tribunálem OSN v Haagu,“ napsali lékaři do posudku. „Jeho současný zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci, případné další diagnózy mohou být uskutečněny ambulantně,“ dodává. Tým lékařů dále tvrdí, že Mladičovy choroby jsou spíš chronické než akutní a při podávání náležitých léků nic nebrání jeho převozu ani vyšetřování.

Mluvčí ICTY Nerma Jelačičová agentuře Tanjug potvrdila, že Mladić bude hned po příjezdu do Haagu ve vězeňské nemocnici podroben pečlivé lékařské prohlídce. Následně se k jeho zdravotnímu stavu vyjádří i tribunál. „Potom za dva až tři dny Mladić poprvé stane před soudem,“ dodala.

Mladić žádá vyplacení penze

Mladić také požaduje vyplacení své generálské penze, kterou si od roku 2005 nevyzvedával. Podle jeho advokáta jde celkově o částku 4,7 milionu dinárů (asi 1,15 milionu Kč). Úřady Mladičovi vojenskou penzi kvůli obviněním z válečných zločinů zmrazily. To ale neznamená, že ji zabavily nebo že propadla. Mladić proto nyní žádá o její vyplacení.

Mladić bude v Haagu čelit obviněním z válečných zločinů a genocidy. Měl se mimo jiné podílet na masakru v Srebrenici, při kterém bylo zabito 7 500 bosenských muslimů.