Čestní občané: Hitler, Stalin, Gottwald

Amstetten (Rakousko) - Dolnorakouský Amstetten se opět ocitl v centru pozornosti a znovu v jiném světle, než by si asi přál. Okresní město si svět stále spojuje hlavně s otřesným případem Josefa Fritzla. Nyní se město nechvalně zviditelnilo znovu. Jeden z místních zastupitelů za stranu Zelených upozornil na to, že na seznamu zdejších čestných občanů figuruje také jméno Adolf Hitler. „Nejsem zdaleka první, kdo si toho všiml. Starosta i další lidé na radnici o tom věděli. Je zvláštní, že s tím nikdo nic neudělal,“ říká Raphael Lueger, radní za Zelené. V Česku zase na radnicích straší Klement Gottwald s Josifem Stalinem.

Radnice v Amstettenu nechtěla dopustit, aby kauza narušila oslavy 900. výročí založení města. Před několika dny narychlo svolala zvláštní zasedání a čestné občanství někdejšímu nacistickému vůdci odňala. Podle kritiků ale má 66 let zpoždění.

„Diskutovali jsme o tom asi před 10 lety. Tehdy jsme dospěli k závěru, že čestné občanství zaniká automaticky smrtí dotyčného. Proto jsme to pustili z hlavy. Teď se diskuze rozběhla znovu. Začali se o to zajímat novináři. Tak jsme se rozhodli, že věc jednou provždy ukončíme,“ vysvětluje starosta Herbert Katzengruber.

Hitlerovo čestné občanství (zdroj: ČT24)

Novinářka žijící v Rakousku Alexandra Makovičková-Alvarová pro Rádio Česko řekla, že tam skutečně čestné občanství zaniká smrtí, což je součást statutárních pravidel měst. „Na zdejší radnici ale bylo právě ze symbolických důvodů vyvoláno hlasování o tom, zdali by měl být Hitlerovi odejmut čestný titul kvůli tomu, že rada města považovala za nedostatečné nechat, jako to učinila ostatní města, to občanství jen tak odplynout,“ komentuje ale situaci v Amstettenu.

O pokračování aféry se postarali ultrapravicoví Svobodní, jejichž zastupitelé odmítli pro vyškrtnutí Hitlera hlasovat. Pocta podle nich zanikla už poválečným výnosem Spojenců, který se vztahoval na celé Německo i Rakousko.

Lepší čestné občanství odejmout dvakrát

„Když se poté novináři ptali, z jakých důvodů tak učinili, tak šéfka zdejší Strany svobodných poskytla velmi rozporuplné zdůvodnění tohoto kroku, řekla: Já nebyla tehdy na světě, já nevím, co se tehdy stalo. Což je pro zdejší Stranu svobodných velmi typická rétorika,“ dodala Makovičková-Alvarová.

Ostatní strany ale tvrdí, že je lepší čestné občanství odejmout dvakrát, než se vystavovat podezření ze sympatií k nacismu. „Máme posudek historika a několika odborníků, kteří tvrdí, že čestné občanství je třeba odejmout individuálně a oficiálně rozhodnutím místního zastupitelstva,“ říká nyní starosta Katzengruber.

Novináři začali horečné pátrat v kronikách po celém Rakousku. A brzy našli další město, jehož čestným občanem Hitler dodnes je. Shodou okolností se jedná o sídlo sousedního okresu Waidhofen an der Ybbs. To se prý Hitlerovo jméno ze seznamu odstranit nechystá. Tvrdí, že titul zanikl Hitlerovou smrtí. Podobně se hodlají zachovat také města Schalchen nebo Kufstein.

V Rakousku Hitler, v Česku Gottwald

V Rakousku Adolf Hitler, v Česku zůstává čestným občanem řady obcí Klement Gottwald. Je tomu tak například ve Zlíně, Přibyslavi či Veselém Žďáru.

Ovšem ve Veselém Žďáru, vesnici nedaleko Havlíčkova Brodu, se to obyvatelům nelíbí. Zastupitelstvo obce si ovšem chce nechat jméno Klement Gottwald nadále ve své kronice.

Zastupitelé se nechtěli věcí zabývat. „Myslím, že se to při jednání snažili sfouknout, aby to bylo ze stolu, odhlasovat, že se nic nebude měnit, takže si mysleli, že se to tím zamete pod koberec a nic se k tomu nebude muset říkat,“ uvedl ve vysílání Českého rozhlasu David Bartoň, který ve Veselém Žďáru často pobývá.

„Starosta k tomu udělal krátkou vyhlášku, ve které se ukázalo, že tomu, proč občanům vadí, že Klement Gottwald je nadále čestným občanem Veselého Žďáru, nerozumí,“ doplnil Bartoň. „Dokonce prohlásil, že ti, kteří byli za Klementa Gottwalda perzekvováni, museli být přejmenováním obce dotčeni.“

Ano Remkovi? Ne Stalinovi?

I pro další města jsou jejich čestní občané oříškem. Hradec Králové se nedávno zabýval tím, zda je platné čestné občanství prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka a jestli platí dřívější odebrání občanství sovětskému diktátorovi Josifu Stalinovi.

Město řešilo otázku postav, kterým bylo čestné občanství zrušeno na jednání rady městského národního výboru v říjnu 1990. O občanství tehdy přišli například Stalin či komunističtí prezidenti Klement Gottwald, Antonín Zápotocký a Antonín Novotný. „Vyškrtnutí bylo vzápětí někým zpochybněno, že rozhodnutí nebylo na úrovni sboru zastupitelstva,“ vysvětluje primátor Zdeněk Fink.