Obama má vysvětlit zásah v Libyi

Washington - Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner upozornil prezidenta Obamu, že musí buď do neděle ukončit operace v Libyi, nebo do pátku podat Kongresu vysvětlení a požádat ho o souhlas pro pokračování v bojích. Vyplývá to podle něj ze zákona z roku 1973, který umožňuje prezidentovi podnikat vojenské operace bez schválení po dobu maximálně 90 dní. Lhůta vyprší v neděli.

Podle zákona může prezident USA sice rozhodnout o vojenské akci, ale ta může trvat jen 60 dní, dalších 30 dní může trvat stahování jednotek. Pokud by nasazení sil trvalo déle, musí prezident požádat Kongres o schválení.

Právě tuto neděli uplyne podle Boehnera 90 dní od doby, kdy koalice zemí, včetně USA, zahájila letecké údery proti režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Boehner proto Obamu vyzval, aby do pátku vysvětlil, jaký je právní základ libyjské operace. „Nechal jste zpracovat právní analýzu, která by podpořila další účast ve válce?“ ptá se šéf Sněmovny reprezentantů prezidenta. „Vzhledem k závažnosti tohoto ústavního problému vás žádám o odpověď do pátku 17. června,“ dodal.

Zákon z roku 1973 schválil americký Kongres navzdory vetu tehdejšího prezidenta Richarda Nixona. Žádný další prezident během svého mandátu platnost tohoto zákona neuznal jako závaznou.

Když Obama letos v březnu Kongresu oznámil, že USA se účastní mnohonárodní vzdušné operace v Libyi, poslance o schválení tohoto kroku nežádal. Bílý dům opakovaně dává najevo, že o účasti v bojových operacích diskutuje se svými právníky. Z analýz prý vyplývá, že vzhledem k omezenosti bojových akcí se na americkou účast v tažení proti Kaddáfímu zákon z roku 1973 nevztahuje.