Italská vláda přestála už 44 hlasování o důvěře

Řím - Italská vláda premiéra Silvia Berlusconiho dnes přestála hlasování o důvěře v dolní komoře parlamentu, na který se obrátila, aby si posílila postavení otřesené po porážce v květnových obecních a regionálních volbách a také v červnových referendech. Kabinet podle očekávání podrželi koaliční partneři z autonomistické Ligy severu. V již 44. hlasování o důvěře týkajícím se současného kabinetu, který vznikl v květnu 2008, se pro jeho zachování vyslovilo 317 poslanců, 293 bylo proti a dva se zdrželi hlasování.

Spolu s důvěrou odsouhlasili poslanci návrh zákona o dalším rozvoji země, který předpokládá například zavedení některých daňových úlev či pobídek pro podnikání na chudém jihu.

Liga severu vyvinula na Berlusconiho tlak, aby ukončil vojenskou účast Itálie na operacích v Libyi, přesunul alespoň část některých ministerstev do severoitalského Milána a také přistoupil ke snížení daní.

V květnových volbách přišla Berlusconiho strana Lid svobody po 18 letech o kontrolu nad Milánem a neuspěla ani v Neapoli a v dalších dvou významných městech. V červnových referendech Italové odmítli návrat k jaderné energii, privatizaci vodních zdrojů i částečnou trestní imunitu pro předsedu vlády a ministry.