Slovenští drůbežáři lamentují nad dovezenými vejci

Bratislava – Slovensko zaplavilo nekvalitní kuřecí maso a vejce ze zahraničí. Upozorňují na to tamní drůbežáři. I když je země v produkci vajec soběstačná, ročně jich ze zahraničí doveze asi 160 milionů, neoznačených a navíc na hranici poživatelnosti.

Slovenským drůbežářům vadí vejce z dovozu. Slovenská vejce vytlačují hlavně ta z Polska, která mnohdy pocházejí z neznámých chovů. Prodávají se ale ve slovenských obalech. Ladislav Birčák z Unie drůbežářů Slovenska potvrzuje: „Jsou před koncem záruky. Častokrát jsou gramáží podstatně menší. Dokonce máme i takové informace, že se sem dostávají vajíčka nekontrolovaná.“ 

Machinace s dovezenými vejci zaznamenalo už i ministerstvo zemědělství. „I my jsme měli možnost zachytit, že z farmy, kde jsou 4 tisíce nosnic, chtěli na Slovensko dovézt milion vajíček. To se ale asi z takové farmy nedá, je to evidentní podvod,“ říká slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon. 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Problém podle slovenských potravinářů ale nejsou jen vejce z cizích chovů prodávané jako slovenské, ale také drůbež pochybné kvality. Rudolf Smriga ze Slovenské veterinární a potravinové správy tvrdí, že ze 30 vzorků u 20 našli pochybení: „Krevní podlitiny, zlomeniny kostí, zlomeniny končetin a křídel, byla tam vylitá žluč, což je nepřípustné.“ 

Pořádek na pultech má proto udělat nový zákon, který už řeší parlament. Potravináři si od něj mnoho slibují. Lákání na domácí produkty totiž nezabírá. Slovák s nákupním košíkem totiž není patriot, téměř 70 procent potravin kupuje kvůli ceně z dovozu.

Vydáno pod