Výbuch chemičky v Oppau zůstává nejtragičtější podobnou událostí

Ludwigshafen – Nejtragičtější nehoda v chemickém průmyslu. I tak znalci nazývají výbuch továrny na umělá hnojiva v Oppau, na dnešním předměstí Ludwigshafenu, kde exploze 21. září 1921 připravila o život více než pět set lidí. I po devadesáti letech tak zůstává tragédie v chemičce společnosti BASF jednou z nejhorších průmyslových havárií v evropském i světovém měřítku.

Závod na umělá hnojiva Badische Anilin- & Soda-Fabrik (BASF) byl vystavěn na předměstí města Ludwigshafen v roce 1913. Původně plánovanou produkci hnojiv však záhy nahradila během první světové války výroba výbušnin. V kritický den kolem osmé hodiny ranní zatřásl chemičkou ohromující výbuch, který rozbíjel skleněné tabulky i v třicet kilometrů vzdáleném Heidelbergu. Detonace byly zaznamenány dokonce v 300 kilometrů vzdáleném Mnichově. Na místě továrny vznikl hluboký kráter a bez střechy nad hlavou zůstalo 7 500 lidí bydlících v bezprostředním okolí.

Proč k výbuchu vlastně došlo?

Pro vyšetřovatele nebylo snadné zjistit příčinu výbuchu, protože veškeré důkazy byly zničeny a případní svědci přišli o život. Přesto se při vyšetřování podařilo odborníkům sestavit nejvíce pravděpodobný scénář tragédie.

K výbuchu došlo v zásobníku chemikálií, kde bylo uskladněno asi 4 500 tun síranu amonného a dusičnanu amonného. Protože směs těchto látek nebyla sypká, ale tvořila pevnou kompaktní hmotu, používali dělníci k jejímu uvolnění ze zásobníku malé nálože. Metoda byla posvěcena odborníky, kteří ji při dodržení předepsaného postupu považovali za bezpečnou, protože v té době se nevdědělo, že směs je ve skutečnosti vysoce výbušná. V průběhu pěti let bylo tímto způsobem provedeno 20 tisíc odstřelů, aniž by byl zaznamenán větší problém. V osudný den však měla směs zřejmě odlišný poměr složek a odpálení rozbušky spustilo řetězovou reakci, která vyvrcholila mohutným výbuchem.

Do dnešního dne zůstává neštěstí v Ludwigshafenu nejhorší tragédií chemického průmyslu. Co do počtu obětí s ní může soupeřit snad exploze lodi převážející dusičnan amonný poblíž města Texas City. Tlaková vlna smetla vše, co jí stálo v cestě. Záchranáři podobně jako při německém neštěstí odhadli ztráty na životech na pět set lidí.