U Tripolisu objeven masový hrob

Syrta - Blokádu severolibyjského města Syrta dnes zesílily povstalecké síly s cílem zlomit odpor jednotek věrných svrženému libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Povstalci vztyčili další zátarasy a kontrolní stanoviště, rozmístili také ostřelovače, napsala agentura AP. K nové taktice se povstalci uchýlili poté, co se jim v sobotu nepodařilo zlikvidovat odpor Kaddáfího žoldáků uvnitř města, jež patří k posledním několika málo baštám bývalého vládce. Libyjské úřady mezitím oznámily, že nedaleko Tripolisu byl v nechvalně známé věznici Abú Salím nalezen masový hrob s lidskými ostatky. Pravděpodobně šlo o odpůrce Kaddáfího režimu.

Při pouličních bojích bylo zabito sedm povstalců a 150 jich bylo zraněno. Všechny domy na hlavní ulici v Syrtě utrpěly škody, uvedla AFP s odvoláním na zdroj z řad místních obyvatel.

Kaddáfího žoldáci z afrických zemí v odvetě za sobotní útok páchali násilnosti, uvedl podle agentury AFP nejmenovaný univerzitní profesor. Řekl, že v posledních třech týdnech v Syrtě také několikrát spatřil jednoho z Kaddáfího synů Mutasima, především na velitelství umístěném v podzemí hlavní nemocnice ve městě.

„Jsou tu afričtí žoldáci, kteří se potloukají městem. Stříleli na obyvatele z protiletadlových zbraní na západním okraji města“, upřesnil zdroj v telefonickém rozhovoru pro AFP. „Myslím, že se mstí.“ Vysvětlil, že 80 procent obyvatel města pochází z přístavního města Misuráty, o něž se vedly líté boje. Právě s nimi většinou žoldáci bojovali. Boje v sobotu večer utichly. V noci na dnešek podle profesora dopadlo v oblasti několik střel z letounů Severoatlantické aliance.

Ve věznici u Tripolisu nalezen masový hrob

Mezitím byl poblíž věznice Abú Salím v Tripolisu nalezen masový hrob s ostatky stovek lidí, pravděpodobně odpůrců režimu Muammara Kaddáfího. „Máme zde více než 1 270 mučedníků a musíme rozlišit jednoho od druhého, abychom je mohli identifikovat pomocí srovnání DNA s jejich rodinnými příslušníky,“ prohlásil lékař Usmán Abdal Džalíl.

Ukrutnosti ve věznici Abu Sálim
Zdroj: ČT24

Podle libyjských úřadů jsou v hrobě těla obětí z nechvalně proslulého masakru z roku 1996. Organizace na ochranu lidských práv jsou přesvědčeny, že ve věznici Abú Salím tehdy bylo zavražděno 2 000 vězňů. Někteří podle Amnesty International (AI) uvedli, že byli ve vazbě biti kovovými strunami a dostávali elektrické šoky. Letos v srpnu AI informovala, že v zařízení byli za Kaddáfího režimu zadržovaní lidé také znásilňováni.

Vydáno pod