Bojuje za homosexuály, teď se dostal do Sejmu

Varšava – Polské volby nebyly jen soubojem dvou největších rivalů Donalda Tuska a Jaroslawa Kaczyńského. Velmi dobrým výsledkem se může chlubit i ten třetí vzadu, kterým je Janusz Palikot. Říká se mu zlobivé dítě polské politiky. Kvůli řadě skandálů musel opustit Tuskovu Občanskou platformu, založil si pak vlastní hnutí. Kritizoval třeba už nežijícího prezidenta Kaczyńského za nadměrné pití alkoholu. Brojí ale i proti katolické církvi. Za Palikotovo hnutí kandidoval do parlamentu homosexuál i transsexuál. Strana s odvážným politickým programem uspěla u zhruba desetiny polských voličů, a pohodlně se tak dostala do Sejmu.

Janusz Palikot byl členem Tuskovy strany, dostal ale vyhazov kvůli řadě skandálních výroků. Palikot teď přichází s tématy, o nichž se v Polsku mluví tiše a politici se jim raději vyhýbají – například umělé oplodnění, antikoncepce nebo třeba práva homosexuálů. 

Hnutí chce prosadit legalizaci měkkých drog, možnost registrovaného partnerství, což je dnes v Polsku něco nepředstavitelného, anebo zákaz výuky náboženství ve školách. Navrhuje i zdanit příjmy kněžích. „Biskupové nemůžou být milionáři,“ tvrdí Palikot. 

Janusz Palikot
Zdroj: ČT24

Palikot Polákům slibuje, že udělá to, o čem léta ostatní jen mluví anebo se stydí mluvit. Chce, aby stát manželským párům hradil umělé oplodnění. V Polsku se stále o in vitro vedou těžké politické boje, antikoncepce by podle něj měla být zadarmo stejně jako internet. Naopak nechce, aby byla katolická církev financována ze státního rozpočtu. Je to vůbec poprvé, kdy někdo vytahuje proti všemocné církvi v Polsku tak silný kalibr.

Janusz Palikot: „Pokud to bude potřeba, budu dál dělat šaška, ale hodlám dělat odpovědnou a seriózní politiku.“


Je potřeba vyvětrat

Palikot do voleb posílá neznámé tváře, tvrdí, že v politice je potřeba vyvětrat. Do Sejmu kandidovala zástupkyně hnutí transsexuálů Anna Grodzká, která ještě nedávno byla mužem. Byla jedničkou na kandidátce v Krakově a pravděpodobně zasedne v poslanecké lavici. Grodzká vede nadaci Trans-Fuzja, která pomáhá transsexuálům. Před 57 lety se narodila jako Ryszard Grodzki, změnu pohlaví prodělala loni.

Palikotovo hnutí reprezentují i nejznámější polský homosexuál, představitelky ženských organizací bojujících za potraty anebo lidé, kteří měli menší problémy se zákonem, například jeli na kole pod vlivem alkoholu anebo měli u sebe zakázanou marihuanu.

Palikotovy kontroverze 

V dubnu roku 2007 přišel Palikot na tiskovou konferenci Občanské platformy v tričku s nápisem Jsem gay. Chtěl tak prý straně naznačit, že by měla víc bojovat za práva homosexuálů. 

Jen o několik dnů později opět zvedl novináře ze židlí. Na tiskovou konferenci, kde se měly probírat případy lublinských policistů, kteří byli obviněni ze znásilnění, přinesl zbraň a umělohmotný penis. Oba předměty označil za nové moderní symboly práva a spravedlnosti v Polsku. 

V roce 2008 urazil Palikot v jednom rozhovoru prezidenta Kaczyńského. Prohlásil tehdy: „Myslím, že je prezident hňup.“ 

O rok později opět vzbudil kontroverze, když se na svém blogu ptal Jaroslawa Kaczyńského, zda je gay. 

Po nehodě polského letounu ve Smolensku pak tvrdil, že polský prezident Lech Kaczyński má „na rukou krev“. Prezident při nehodě zahynul, spekulovalo se, zda netlačil na posádku, aby přistála.