Další královská svatba, tentokráte po bhútánsku

Thimphu – Svatbu jako z pohádky dnes zažilo království Bhútán, které patří k nejodlehlejším a nejuzavřenějším zemím světa. Jednatřicetiletý král Džigme Khesar Namgjel Vangčuk se v barvité tradiční ceremonii oženil s jednadvacetiletou studentkou Džetsun Pema, kterou korunoval na královnu.

Svatební ceremonie provázená vůní kadidla a hlasy buddhistických mnichů začala krátkým očistným rituálem, po němž pár ruku v ruce vešel do vnitřní svatyně opevněného kláštera ze 17. století. Tady po zhruba hodině požehnání, meditace a modliteb obřad vyvrcholil uvedením královny na trůn.

Bhútánský „dračí král“, který vystudoval Oxfordskou univerzitu, byl korunován králem v roce 2008, kdy se Bhútán rovněž změnil z absolutní monarchie na konstituční. Jeho manželka, dcera pilota, je všeobecně obdivovaná pro svou krásu i vliv, který na monarchu má. Místní obyvatelé svatbu vítají také jako zajištění pokračování pro královskou rodinu.

  • Bhutánský král a královna zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2947/294669.jpg
  • Bhutánský král a královna zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2947/294665.jpg
  • Bhutánský král a královna zdraví lid autor: Kevin Frayer, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2947/294664.jpg
  • Bhutánský král a královna autor: Kevin Frayer, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2947/294663.jpg

Bhútán měří národní štěstí

Svatbu vysílala živě místní televize po celé zemi, která má 700 000 obyvatel. Následovat budou třídenní oslavy plné tance, zpěvu a pití ve všech městech a vesnicích. Bhútán až do roku 1999 zakazoval zahraniční televizní vysílání a je jedinou zemí na světě, jejíž vláda u obyvatel sleduje místo růstu hrubého domácího produktu (HDP) úroveň „hrubého národního štěstí“. „Tohle je velký den pro všechny Bhútánce,“ řekla dvaatřicetiletá žena v domácnosti. „Všichni milujeme krále a moje generace ještě nikdy nezažila královskou svatbu.“

Král, o němž je známo, že své poddané rád zve na šálek čaje, si přál prostou a tradiční svatbu. Proto také nebyly pozvány žádné zahraniční vysoce postavené osobnosti ani příslušníci královských kruhů.

Krásný princ z Himaláje byl snem mnoha dívek

Květnové oznámení, že se bude „krásný princ z Himálaje“ ženit, zlomilo srdce mnoha králových obdivovatelek. Jaká je jejich síla, zažil bhútánský monarcha například při jedné z ojedinělých zahraničních cest, když ho v Thajsku uvěznil dav kvílejících, vzlykajících a šílejících dospívajících dívek.

Bhútánské královské rodině je připisována zásluha za to, že přinesla stabilitu do druhdy válkou rozvrácené země a udržela nezávislost navzdory sousedství velmocí, Číny a Indie, na severu a jihu.